Društvene mreže utiču na impuls kod tinejdžera

Najnovija studija je identifikovala moguću vezu između čestih provera društvenih medija i promena u mozgu koje su povezane sa slabom kontrolom impulsivnog ponašanja među adolescentima.

 

Današnji tinejdžeri ne poznaju svet bez društvenih medija. Zbog toga je fokus stručnjaka na platformama kao što su TikTok i Instagram koje otvaraju pitanje u kojoj meri utiču na razvoj mladog mozga i i da li su negativni uticaji društvenih medija dominantni. Ili ipak ne?

 

Nedavna studija objavljena u JAMA Pediatrics sugeriše da je odnos koji mladi ljudi imaju sa društvenim medijima previše komplikovan da bi se mogao kategorisati kao isključivo dobar ili loš. Studija je imala za cilj da bolje razume veze između toga koliko često tinejdžeri proveravaju društvene medije i kako njihov mozak reaguje na povratne informacije tokom vremena. Rezultati pokazuju da mozak tinejdžera koji češće koriste društvene medije pokazuje veću osetljivost na društvene povratne informacije - ali nije jasno da li je to problem.

 

Istraživači sa Univerziteta Severna Karolina skenirali su mozak učenika tri godine, nakon što su prikupili podatke o tome koliko su puta dnevno proveravali svoje društvene mreže. Istraživači su  otkrili da su oni koji su proveravali svoje fidove često pokazivali izrazitu promenu, postajući sve osetljiviji na društvene nagrade kako je vreme odmicalo.

Šta to znači?

Tinejdžeri koji su “uvučeni” u društvene mreže pokazali su dramatične promene u načinu na koji je njihov mozak reagovao. Pokazali su povećanu aktivaciju u delovima mozga koji kontrolišu odgovor na rizik i nagradu, puls, prefrontalni korteks koji pomaže u regulaciji i kontroli osećanja. To bi moglo da znači da tinejdžeri koji koriste društvene medije postaju preosetljivi na povratne informacije svojih vršnjaka. Ali, istraživanje nije obuhvatilo TikTok, trenutno najpopularniju mrežu među mladima, a stručnjaci savetuju da se ovi rezultati ne uzimaju zdravo za gotovo jer klinci žive u doba kada se društveni odnosi šire, pa bi promene u mozgu mogle biti deo tog procesa. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju mladim ljudima oko jedan do dva sata dnevno uz ekran ili na društvenim mrežama, druženje van mreža i pažnju roditelja, što su zapravo i glavni uslovi da deca rastu bez stresa, zdravo i pametno.