Domaći za raspust: top pet knjiga u digitalnom formatu

18.decembar DIGITALNI RODITELJI

Zimski raspust je predivan period da sa klincima nadoknadimo vreme koje nam kradu posao i druge obaveze. Raspust je i prilika da se posvetimo čitanju svih divnih knjiga koje su nam promakle ili nismo stigli tokom škole.“Knjiga je jedinstvena, prenosiva magija”, rekao je Stiven King i mi smo za vas pronašli nekoliko knjiga koje će ove zime u vaš dom preneti magiju. Neka čitanje bude mali porodični ritual, a pošto starija deca vole sve što je digitalno, pročešljali smo naslove u digitalnoj formi da biste ih “knjiškom privoleli carstvu”.

Na sajtu Narodne biblioteke Srbije otvorena je Srpska dečja digitalna biblioteka koja sadrži 127 digitalnih kopija najpoznatijih knjiga za decu. Sa mališanima možete da čitate na laptopu ili na telefonu, samo jednim klikom prelistavajući stranice.

Naš predlog je fenomenalna, urnebesna knjiga “Lavirint – odabrani grčki mitovi za čitanje i prepravljanje” Nade Korać. Osim nje, možete da izaberete i predivne klasike našeg detinjstva.

Naš drugi predlog je vanvremenski Hari Poter, fenomenalno štivo za decu i za odrasle iz pera J.K. Rouling. Kompletne delove možete da preuzmete na stranici cicilendbiblioteka, a pored knjiga o malom čarobnjaku, imate super izbor i knjiga za odraslih (dok anđeli spavaju, preporučujemo opus Marije Jurić Zagorke).

Treći predlog je „Tom Sojer“, klasik svetske književnosti koji će zauvek biti urnebesno smešan. Roman Marka Tvena o nestašlucima ovog prepametnog klinca i njegovog drugara Haklberija Fina možete da čitate u odličnom dvojezičnom PDF formatu na stranici knjizara.com

Četvrti predlog za klince i njihove mame i tate, bake i deke: „Hajduci“ Branislava Nušića o deci koja su odlučila da se odmetnu iz – škole! Portal malabiblioteka.net ima odličan izbor knjiga za decu svih uzrasta i u pisanom i u zvučnom formatu.

Peti predlog je knjiga Džonatana Svifta „Guliverova putovanja“, koju možete preuzeti u PDF formatu sa sajta elektronske knjige. Putujte s decom i sa Guliverom na lebdeće ostrvo, u Liliput, zemlju sićušnih ljudi, na ostrvo kojim vladaju konji i upoznajte se sa najčudnijim likovima koje mašta može da zamisli. Uz Gulivera, roditelji plove nazad u detinjstvo, a mališani će početi da obožavaju knjige.

Lepo provedite raspust. Smejte se, grlite, plešite, čitajte sa svojom decom. Iskoristite vreme za stvaranje svoje magije i stvaranje čarolije porodičnih rituala koje će poneti u život kasnije i preneti ih svojoj deci.