Dogodilo se na današnji dan

29.oktobarDIGITALNI RODITELJI

Na današnji dan pre pedeset godina pokrenuta je revolucija u komunikacijiKada šaljemo poruke ne mislimo često koliko je velika stvar što možemo da se dopisujemo i delimo razne sadržaje sa lakoćom. Zato je sada trenutak da se podsetimo da je na današnji dan 1969. Godine u 22:30 poslata prva elektronska poruka sa jednog računara na Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu na drugi na Univerzitetu Stendford.
U trenutku kada je poslata prva reč login, bilo je tek 213 računara. Međutim, 14 godina kasnije šesnaest miliona ljudi već je bilo onlajn.
Prvi veb pretraživač pokrenut je 1993., zatim je 1995. došao Amazon, 1998. Google, a 2001. Vikipedija. Fejsbuk se pojavio 2004., a danas omiljeni Instagram 2010. godine.
Mnogi pamte vreme kada je internet još uvek bio čudna novina, pa se slanje imejla učilo u školama (da da, verujte) kao i koliki je uticaj na naše živote imala pojava društvenih mreža. Mlađe generacije rođene su sa internetom i doživljavaju ga kao prirodan deo svoje stvarnosti.
Jedna reč je pre pedeset godina označila prekretnicu u komunikaciji, pa tako danas imamo priliku u gotovo istom trenutku da fotografišemo, snimimo audio ili video, ili pokrenemo live, a zatim pošaljemo materijal nekome. Tako ne propuštamo lepe i teške događaje, prilike za zabavu ili učenje, čak i kad nas od osobe sa druge strane deli i nekoliko hiljada kilometara. Verovatno ste se zapitali kuda će nas odvesti ovi vrtoglavi tehnološki koraci. Jedini siguran odgovor je - u budućnost punu mogućnosti.