Dobrodošli u septembar

01.septembar 

Dobrodošli u septembar

 

“Jesen je drugo proleće, kada je svaki list cvet”

Alber Kami

 

Počela je ona božanstvena smena leta i jeseni, kada neosetno mrak sa neba pada ranije na žuta polja osušenog lišća, kada treperi miris škole, punjenih paprika, poslednjih dana na igralištu. Počela je jesen, sasvim tiho sklonila avgust u stranu i nastupila obojena zlatnom, narandžastom, crvenom i bakarnom bojom.

 

Zvuči kao pisani zadatak u petom osnovne? Zvuči i jeste zadatak, ali ne pisani. Naziv „septembar“ potiče od latinske reči „septem“, što znači sedam. Tako je - septembar je bio sedmi mesec u godini po rimskom kalendaru. Polasku gregorijanskog kalendara postao je deveti.

Rimljani su verovali da se septembar brine o bogu vatre. Zato su uvek očekivali da će tokom ovog meseca doći do požara i erupcija vulkana.

 

Imamo 10 razloga da obožavamo septembar, a jedan od njih je boja prirode.

 

  1. Počinje škola, klinci opet uče nove lepe priče, razmenjuju sličice na velikom odmoru, zaljubljuju se, sreću se sa simpatijom posle dugog raspusta. 
  2. Vazduh miriše na bundeve, pečeno kestenje, svežinu i ušuškanost 
  3. Boje se razlivaju kao na Klimtomvim slikama. I eto nam jednog magičnog razloga da paletu jeseni prenesemo u naš dom. Uzmite klince za ruke, valjajte se u osušenom lišću, smejte se, pričajte jesenje priče u albumu koji ćete sami napraviti ili koristite aplikacije za pravljenje herbarijuma od jeseni. Aplikacija Herbarium omogućava prepoznavanje biljaka prema boji cveća, periodu cvetanja i nadmorskoj visini. Opise možete da čitate offline ili online, da sačuvate svoje beleške u odeljku „Moje biljke“ koji pamti geolokaciju, fotografišete biljke i omogućava identifikaciju biljaka i na najudaljenijim mestima na zemlji. Google Play ima super izbori aplikacija, mi smo vam dali početnu ideju, a vi i deca izaberite neku po svojim afinitetima da kreirate jesen u svom domu.
  4. Počinje sezona novih filmova i serija, nastavljaju se stare. Letnji raspust bio je da se bude napolju po ceo dan i uživa u suncu. A sada je vreme da se vratimo omiljenoj zabavi: bioskopu i kokicama, filmovima i omiljenim serijama koje pratimo i jedva čekamo na HBO i Netflixu.
  5. Jesenja ravnodnevnica, ili ekvinocij, počinje 22. septembra 2021. godine u 21:22h.  Zanimljivo je da naš kosmički komšija gasoviti džin Saturn takođe ima svoju verziju ravnodnevnice. Doduše, sa nešto većim vremenskim razmakom nego što je to slučaj na Zemlji. Na toj planeti, prolećni i jesenji ekvinocij nastupaju otprilike na svakih 15 godina pošto je Saturnu potrebno neverovatnih 30 godina da obiđe svoj krug oko Sunca.
  6. Rođendani! Svi imamo nekoga koga volimo rođenog u septembru. Duvajte svećice, napravite feštu, pustite muziku, napravite tortu i slavite ljubav! Nauka kaže da su septembarske bebe posebne!
  7. Najviše pop i rok pesama sadrži reč “septembar” u naslovu, više nego bilo koji drugi mesec.
  8. 04. septembra 1998. godine osnovan je Google. Studenti Univerziteta Stanford Lari Pejdž i Sergej Brinu su u garaži u kalifornijskom gradu Menlo Park, osnovali Google, čije je ime sinonim za internet pretraživanje. Google u proseku napravi više od 40.000 pretraga svake sekunde - to je oko 3,5 milijardi pretraga svakog dana.
  9. Jesenje voće je zrelo za konzerviranje i pečenje. Prva sezona kolača od jabuka ili kupina uvek je razlog za slavlje, a miris pečenja po kući donosi osećaj udobnosti za kojim žudimo u ovom trenutku
  10.  Počinjemo ispočetka. Odvojite malo vremena da razmislite šta vas i vašu porodicu čini srećnima, nadahnutima i samouverenima. Napravite spisak ...i radite što više svega sa liste, svaki dan.