Disleksija: Tehnologija u službi dece

Hajde da pričamo o temi o kojoj se malo priča, a mnogo klinaca ima “problem”. Tema se zove disleksija.  U Srbiji ne postoje zvanične statistike, a statistika Svetske zdravstvene organizacije pokazuje da svako deseto dete ima neki oblik disleksije. U prosečnom odeljenju od 30 učenika to je - TROJE.

 

Disleksija je, najjednostavnije objašnjeno, problem sa čitanjem. Iako su sva slova tu, ona “igraju” pred očima, ne mogu da se smire i ono što dete sa disleksijom razume iz pročitanog, nije isto kao ono što razumeju ljudi koji nemaju disleksiju.

Deca mogu i da obrnu slova, ili možda imaju problem da izgovore nove reči i da prepoznaju one koje već znaju. Disleksija nikako ne znači da vaše dete nije pametno i to je veoma važno da znate. Uz odgovarajuću podršku, deca sa disleksijom nauče da čitaju i odlično se snalaze u školi.

 

Simptomi disleksije se prepoznaju već pre polaska u školu: dete ima problem sa učenjem čak i jednostavnih rima. Možda će progovoriti kasnije u odnosu na svoj uzrast.

Možda se bore da prate uputstva ili da razlikuju levo i desno. Kad krenu u školu, muče se sa čitanjem, pisanjem i pravopisom.

 

Ako je dete u prvom razredu ili starije i još uvek ima problema sa čitanjem, procenu možete dobiti od psihologa, stručnjaka za čitanje ili od logopeda. Koristeći rezultate testova, možete sarađivati sa školom kako biste svom detetu pružili pravu podršku.

 

Postoji mnogo programa za učenje čitanja koji mogu pomoći deci sa disleksijom da razviju veštine i stignu drugove iz razreda. Takođe mogu dobiti i drugu vrstu podrške u školi: dodatno vreme na testovima, miran radni prostor i opcije za slušanje umesto čitanja, ili za kucanje ili govor umesto pisanja rukom.

 

Da biste olakšali detetu život sa disleksijom, uzmite za saveznika tehnologiju. Svet je preplavljen programima, alatima, elektronskim knjigama, aplikacijama koji pomažu klincima da lakše idu kroz život sa disleksijom.

 

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sačinilo je detaljan spisak aplikacija i softvera za decu/učenike sa teškoćama u učenju (disleksija) koji pomažu da lako savladaju gradivo, uče, istražuju, napreduju. Spisak je baš detaljan i sveobuhvatan i sadrži desetine sajtova sa kojih možete preuzimati sadržaj. Spisak možete da preuzmete ovde.

 

Deca sa disleksijom su vrelo inteligentna, a osim inteligencije, poseduju mogućnosti i sposobnosti koje su na vrlo zavidnom nivou, piše portal Pedijatar.

  • Radoznalost
  • Izraženu maštovitost
  • Sposobnost da razume stvari
  • Hrli sa novim idejama
  • Sposobno je da pronikne u suštinu stvari
  • Dobro razume nove nikad viđene - nove koncepcije
  • Iznenađujuće je zrelo
  • Uživa u rešavanju zagonetki
  • Talenat je za modelarstvo
  • Odlično razume priče koje su mu pročitane ili ispričane.

 

Deca sa disleksijom mogu se osećati frustrirano ili posramljeno i zato je najvažnije da im svi, a posebno roditelji, pruže emocionalnu podršku. Pohvalite njihov naporan rad, proslavite njihove uspehe u drugim oblastima i podsetite ih da disleksija nema nikakve veze sa njihovom inteligencijom.