Digitalno doba i “tradicionalne” vrednosti

13.januar DIGITALNI RODITELJI

Strah od promena koje donosi svet digitalnih medija, interneta, aplikacija i društvenih mreža ponekad zabrinjava roditelje koji se boje da će se tradicionalne vrednosti porodice izgubiti u onlajn svetu. Do promena nesumnjivo dolazi, ali suština na kojoj počiva porodica: ljubav, poštovanje, tolerancija, briga i nežnost i dalje ostaju ključne.
Digitalno je tu da olakša život naše porodice

Sećate li se kako je bilo kada niste mogli sve da proverite za sekund nego ste morali da zovete informacije, ili da tražite fiksni broj u imeniku? Danas možemo da pogledamo da li ima gužve na putu do škole našeg deteta, gde možemo da pronađemo pribor za hobije, informacije o treninzima, ideje za užinu, možemo da se dopisujemo sa drugim roditeljima, i da budemo u stalnom kontaktu sa našom decom kada su na ekskurziji na primer. Iako digitalno neosporno menja načine na koje funkcioniše jedna porodica jer možemo mnogo intenzivnije da komuniciramo, ključne vrednosti ostaju nepromenljiva srž.

U digitalnom dobu i dalje…

Volimo jedni druge, ljutimo se, grlimo i smejemo. Nastojimo da našu decu podržimo i usmerimo najbolje što možemo. Učimo ih da budu dobri prijatelji, da vrednuju znanje, budu hrabri i odbrane svoje stavove i ideje. Koristimo svakodnevne situacije kao mesta gde možemo da pomognemo deci da razumeju kako funkcioniše svet, odnosi među ljudima, komunikacija. Podržavamo jedni druge i stvaramo zajedničke aktivnosti gde se osećamo dobro i zaštićeno, poput zajedničkog spremanja večere, šetnji ili izlazaka, društvenih igara. U digitalnom dobu i dalje smo pre svega porodica.

Šta digitalno menja?

Menja formu, odnosno način na koji komuniciramo ljubav, brigu, poštovanje i razumevanje. Tako umesto pisama imamo slike na nekoj od društvenih mreža, a umesto telefonskog razgovora čet, mada su nam pitanja i dalje ista: “kako si?”, “da li si se naspavao/la?”, “da li si stigao/la”, “da li si dobro?”, “šta ima novo?”. Briga je ista, ljubav je ista, želja da smo dobro je ista. Samo sada možemo da komuniciramo brže, i da delimo više različitih sadržaja jedni sa drugima. Istina je da se sve te promene odvijaju intenzivno pa nam treba vremena da se naviknemo, ali divna stvar je što sve te novine istražujemo sa najdražima.

Najvažnije je da…

Prostor digitalnog i interneta koristimo kao mesto gde zajedno učimo kao porodica. Ključne ideje koje i čine porodicu: podrška, ljubav, toplina, briga, i dalje čine samu osnovu odnosa roditelj - dete. Na nama je da mogućnosti koje nam digitalno daje vidimo kao prednost i mesto gde na još jedan način možemo da pokažemo porodici koliko nam je stalo. Tradicionalne vrednosti digitalno doba nije ugrozilo, samo se način na koji ih iskazujemo menja. Recept za porodicu isti je kao i uvek: volite i čuvajte vaše najdraže, a njihove potrebe tretirajte sa poštovanjem i uvažavanjem - tako će svaka promena koju digitalno nosi biti samo još jedna mogućnost za uspeh.