Digitalna umetnost i kreativnost

Istražujemo uticaj interneta na stvaranje novih oblika umetnosti i kreativnog izražavanja među pripadnicima generacije Z.

 

Koje su nove umetnosti, kako se klinci kreativno izražavaju, kako mreže pomažu u tome? Kako internet otvara vrata novim umetničkim horizontima? Kako se naša deca izražavaju putem digitalne kreativnosti?

Internet je postao čarobna platforma za nove oblike umetnosti. Naša deca nisu samo korisnici, već i tvorci sadržaja, a uz razvoj tehnologije i platformi za razmenu sadržaja, imaju jedinstvenu priliku da svoju maštu pretoče u digitalnu stvarnost.

Zamislite klince koji koriste svoje uređaje kao čarobne četkice. Crtaju, dizajniraju, uređuju i stvaraju uz pomoć digitalnih alata. Njihove umetničke kreacije obuhvataju sve, od pravljenja ilustracija za priče, preko animacija, pa do kratkih filmskih ostvarenja. A za sve to potrebna je samo mala kreativna iskra.

Društvene mreže deci služe kao inspiracjia i mesto na kojem ispituju svoje granice, mogućnosti, talente.

 

Društvene mreže su poligon za kreativnost. I ne samo da na mrežama mogu da ispolje svoje talente, već u toj digitalnoj avanturi oni uče jedni od drugih. Povratne informacije i podrška digitalne zajednice podstiču ih da se još više izražavaju.

Ali, vrlo je važna i podrška roditelja. Važno je da i mi budemo deo kreativnog procesa i ohrabrimo njihovu kreativnost. Važno je da im pomognemo da prepoznaju šta ih inspiriše i kako da to prenesu u digitalan svet.

 

Možete zajedno da istražujete alate za digitalni dizajn ili da pravite kratke filmove. To vam je i lepa prilika da zajedno kreirate uspomene za budućnost. Paralelno, mi učimo decu i o bezbednom i etičkom ponašanju na internetu.

 

Digitalna umetnost postaje norma, a poznavaoci digitalnih tendencija smatraju da će baš generacija Z nositi titulu digitalnih umetnika. Dovoljno su zreli i slobodni da hrabro puste svoj kreativni glas i dele ga sa svetom. Društvene mreže za njih su ogromna pozornica i podrška za kreativnost. I zato ih pustite, neka budu umetnici u digitalnom dobu, dok istovremeno razvijaju veštine i odgovornost.