Dete okreće leđa nastavniku

Nastavnici vas zovu na razgovor jer vaše dete u razredu sedi okrenuto leđima nastavniku koji predaje? Koncentracija mu je usmerena na gradivo onoliko koliko uspe da isprati predavanje, a to je ponekad izuzetno teško? Deca sa dispraksijom najčešće imaju poteškoće u auditivnoj i vizuelnoj percepciji i korišćenje interneta može da pomogne u prevazilaženju problema.

 

Dispraksija kod dece, ili poremećaj razvojne koordinacije je uobičajeno stanje koje prvenstveno utiče na motoričku koordinaciju – način na koji telo organizuje i izvršava zadatke vezane za kretanje. Takođe može uticati na druge aktivnosti, uključujući govor. Dispraksija se takođe javlja kod odraslih, ali sada su tema naši klinci.

Dispraksija znači lošu koordinaciju, ali termin se široko koristi za opisivanje razvojne dispraksije kod dece.

 

Postoje tri tipa dispraksije – oralna, verbalna i motorička. Dispraksičari obično imaju kombinaciju problema, navodi portal Logoped:
- Planiranje pokreta i svest o prostoru i oko njih
- Percepcija
- Problemi sa govorom
- Učenje, mišljenje i pamćenje: teškoće u planiranju i organizovanju misli i koncentraciji
- Kordinacija različitih delova tela
- Lateralizovanost
- Rukopis
- Koncentracija
- Kratkoročno pamćenje i sekvencionalni zadaci

 

Deca sa dispraksijom mogu da funkcionišu sasvim normalno kad im pružimo adekvatnu pomoć u učenju i obavljanju zadataka i svakodnevnim aktivnostima. Tu nam u pomoć priskače net i mnogobrojne aplikacije koje em su korisne, em i zabavne.

 

Pre nego što kupite aplikacije zasnovane na veštinama kao što su programi za pravopis, pokušajte da pronađete načine da motivišete svoju decu kroz privlačne igrice. Ako uživaju u aplikaciji, videćete rezultate vrlo brzo.

Hajde da napišemo priču” je siguran način da se deca okrenu pisanju. Aplikacije podstiču kreativnost i često deca i ne shvataju da komponuju i pišu.

Deca sa dispraksijom imaju problem sa čitanjem i zato su aplikacije koje pričaju priče zapravo predivno rešenje da klinci vežbaju slušanje i da obogate svoj rečnik i maštu.

Tehnologija i e-udžbenici mogu pomoći u učenju, ali najbolje što možete da učinite za dete za dispraksijom jeste da ga razumete, volite, budete nežni i strpljivi i da ga ne kritikujete i ne požurujete. Njihov motorički problem nije vezan za inteligenciju i zato se divite njihovim postignućima i uspesima jer su to i vaši uspesi.