Deca, roditelji i nezavisnost: Koliko slobode je dovoljno leti

Većina dece ostaje sama tokom leta kod kuće dok roditelji rade. Pišemo o obavezama, rutinama, granicama kada je u pitanju vreme na netu, kako da im damo poverenje i učinimo da budu nezavisni i da se dobro osećaju kao “veliki”.

 

Kada je leto u punom jeku, mnoge porodice su suočene sa prilagođavanjem letnjoj rutini korišćenja uređaja i nastoje da pronađu ravnotežu između onoga što je prekomerna upotreba i onoga što je „novo normalno“.

Zato, evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da ovog leta uspešno upravljate vremenom ispred ekrana i za dete i za celu porodicu.

 

Budite primer vašem detetu za ponašanje ispred ekrana

Najbolji način da postignete rezultate jeste kroz sopstvene demonstracije. Ako ste roditelj koji radi od kuće, možda imate navike koje treba da promenite, kao što je odgovaranje na poruke s posla u svako doba. Ako pokušavate da osigurate da se svi u porodici bave tehnologijom na zdrav način, obavezno počnite od sebe.

 

Dogovorite se o vremenu koje će provesti ispred ekrana

Kreiranje rasporeda koji uključuje pauze i porodično vreme odličan je način da se razvije rutina vremena ispred ekrana koja odgovara svima. Davanje deci očekivanja pomoći će im da lakše uđu u nove rutine. Ako raspored nije dovoljan, alati za upravljanje vremenom kao što je Verizonova pametna porodica mogu vam pomoći da organizujete vreme ispred ekrana.

 

Imajte razumevanja

Deca sada koriste svoje uređaje za druženje sa prijateljima, za zabavu i kao kreativno sredstvo za učenje. To znači da treba da imamo razumevanja za količinu vremena koje dete provodi pred ekranom.  Iako težimo zdravoj ravnoteži, razumevanje za njihove aktivnosti znači da ne treba da im merimo vreme. Uostalom, leto i treba iskoristiti za slobodno izražavanje, stvaranje, bavljenje aktivnostima za koje klinci nemaju vremena tokom školske godine.

 

Podstaknite kreativno i zdravo korišćenje ekrana

Predložite svojoj deci aplikacije koje podstiču kreativnost i igre koje uče digitalnoj odgovornosti. Možda bi istraživanje muzičkih aplikacija ili alata za uređivanje video zapisa bilo zanimljivo klincima. Možda igre za izgradnju svetova kao što su Roblox ili Minecraft inspirišu veštine kodiranja ili programiranje. Aktivno korišćenje tehnologije umesto beskonačnog listanja društvenih mreža može proširiti vidike vašeg deteta i dodatno podstaći njihove strasti i interesovanja.

 

Kreiranje letnje digitalne rutine je super način da osigurate da vaša deca ne dožive bilo koju od prelaznih poteškoća koje mogu doći sa iznenadnom promenom rutine. Kada imaju obrazac za korišćenje omiljenih digitalnih uređaja, oni zapravo dobijaju slobodu da raspolažu vremenom i da izbegnu zamke upadanja u lenjost i inerciju i takođe ostavljaju dovoljno prostora za boravak napolju i sa svojom porodicom.