Da li znate šta je “Blackout Challenge” na TikToku i kako da zaštitite dete?

01. MartDesetogodišnji dečak iz Rakovice koji je pronađen obešen u stanu, navodno je još jedna žrtva opasnog TikTok izazova “Blackout”, koji prihvataju deca širom sveta. Nezvanična statistika kaže da se čak 82 dece u svetu ugušilo zbog igre koja podrazumeva da sebi stave kaiš oko vrate i stežu ga dok se ne onesveste, dok ceo proces snimaju mobilnim telefonom.Kao i drugi opasni trendovi, ovaj novitet izaziva ljude da izvrše zadatak opasan po život sa možda fatalnim rezultatima.
Blackout zapravo postoji već godinama, kao „Passout Challenge“, „Speed Dreaming“ ili „The Fainting Game“, ali trenutno je presvučen za TikTok gde dobija sve veću snagu. Lekari upozoravaju da bi taj trend mogao da dovede do nesvestice, oštećenja mozga, napada, pa čak i do smrti.

- Kako iko na svetu može da iskontroliše koliko će dugo ostati bez svesti, dotaći smrt i vratiti se u život potpuno lako i bez posledica? Opasan je jer je igra s životom i smrću, baš od strane onih koji su najnespremniji da se tako važnim stvarima igraju. Granice ne postoje i oni se dešavaju svuda u svetu podjednakim intezitetom. Tome u prilog govori i tužna činjenica da je jedno naše dete (bar prema sadašnjim saznanjima) sradalo u ovom najnovijem strašnom izazovu - kaže psiholog Ana Mirković.


Zašto klinci učestvuju u opasnim izazovima na netu?

- Deca nemaju dovoljno razvijeno kritičko razmišljanje. Na uzrastu od sedme do jedanaeste godine se nalaze na nivou konkretnih operacija (po Pijažeu, razvojnom psihologu). Njihovo mišljenje je, dakle, konkretno - deca koriste logiku, ali je mogu primeniti samo na konkretne objekte i nisu u stanju da razmišljaju apstraktno. Često i lakoverna, ne anticipiraju nečiju lošu nameru i naivno slede ljude i fenomene kojima se dive. Žele da se pokažu i dokažu, da ostave dobar utisak na svoje okruženje. Uzimajući sve navedeno u obzir, jasno je zašto su njima izazovi super igrica, prilika da se zabave i sebi i drugima pokažu svoju izvrsnost.Ovakvi izazovi predstavljaju veliki izazov za roditelje. Šta mi možemo da učinimo da nam deca bezbedno borave na mrežama, da odolevaju opasnostima?

- Roditelji treba da iniciraju i otvaraju komunikaciju - pokreću deci zanimljive i aktuelne teme, razgovaraju sa njima, slušaju i čuju šta im deca govore, razumeju važnost tih izrečenih poruka. Bez osude, s mnogo strpljenja, roditelji treba da daju deci do znanja da su relevantan sagovornik i kada su u pitanju TikTok i Insta stori i challenge, trendovi na društvenim mrežama, nova pesma Bili Ajliš, paleta Džefri Stara, kenselovanje Šejna SVE. Takođe, niko ne poznaje decu bolje od samih roditelja, pa mogu da primete ukoliko imaju neki nemir, nešto ih kopka, tužni su ili preuzbuđeni, što su sve indikatori da se dete sprema na neki neuobičajeni korak. Nije nužno da roditelji znaju sve o TikToku i društvenim mrežama, treba da osećaju svoje dete i budu tu uvek kada se pojavi prvi znak uznemirenosti, da ne osuđuju, već da podrže i zagrle dete.TikTok je pozvao korisnike da momentalno prijave sve naloge koji učestvuju u izazovu i ograničio starosnu granicu na 13+. Ako prijavimo i blokiramo neželjen sadržaj, da li smo tada bezbedni?

- Ne potpuno. Informacije do dece dolaze putem različitih kanala, a vest o najškakljivijim temama se najbrže širi i dolazi do velikog broja dece. Da bi deca bila bezbedna, roditelji treba da su prisutni na najkonstruktivniji način u njihovim životima i umereno prisutni na društvenim mrežama - da su u temi. I nikako ne treba da kontrolišu, osuđuju, špijuniraju i kažnjavaju svoju decu, već da postavljaju smislena pitanja koja će im pomoći da upoznaju svoju decu, saznaju što više o njihovim interesovanjima, željama, aspiracijama i namerama. Tako će biti adekvatniji sagovornici na razne teme, kreiraće divan odnos poverenja i znati da prepoznaju kada se dešavaju važne stvari u životu njihove dece, kao i kada su uznemireni, tužni, zaljubljeni, iznevereni, izazvani.