Da li znate po kome je Bluetooth dobio ime?

Mogućnost upravljanja muzikom i uređajima i slanja fajlova sa jednog na druge uređaje pre samo 20 godina bila je čist luksuz, a danas je svakodnevna potreba. Pre nego što kliknete na plavu Bluetooth ikonicu na svom telefonu, red je da se upoznamo sa osobom po čijem imenu je nastalo naše nezamenljivo mobilno iskustvo.

 

Bluetooth tehnologija obuhvata sve, od zvuka za bežične slušalice i zvučnike, uparivanja igračkih kontrolera i tastatura, vezivanja internet veza i čak povremeno prenosa fajlova putem vazduha. To je karakteristika koja postaje sve korisnija svake godine, što je prilično izvanredno s obzirom na to koliko je bila relativno ograničenog obima kada je stvorena pre više od 20 godina.

 

Bluetooth, ime sa nordijskih horizonata

Bluetooth je razvijen od strane kompanije Ericsson devdesetih godina prošlog veka. Ime je dobio po danskom kralju Haraldu "Bluetooth" (Plavi zub) Gormsonu, koji je vladao u X veku i ostao poznat po tome što je ujedinio Dansku i Norvešku. Logo Bluetooth kombinuje rune ᚼ i ᛒ, koje su Haraldovi inicijali.

 

Kralj Harald Plavi Zub bio je vodeća figura vikinške istorije. Ime "Plavi Zub" potiče od njegove navodne sklonosti prema jedenju borovnica i, posledično, plavim zubima. Harald je koristio diplomatske veštine i vojničku moć da ujedini Dansku i Norvešku, stvarajući osnovu za buduće nordijske kraljevine. Njegova važnost nije samo u istorijskim knjigama, danas nas podseća na svojevrstan spoj nordijske hrabrosti i težnje ka jedinstvu.

Deset vekova kasnije, 1996. godine, sastala su se trojica lidera industrije, Intel, Erikson i Nokia, da bi planirali standardizaciju tehnologije kratkog dometa za bežičnu komunikaciju, radi podrške povezivanju i saradnji između različitih proizvoda i industrija.

Tokom sastanka, Džim Kardah iz Intela je predložio "Bluetooth" kao privremen, šifrovan naziv. Kasnije je izjavio: "Kralj Harald Bluetooth bio je poznat po tome što je ujedinio Skandinaviju, baš kao što smo mi nameravali da ujedinimo PC i mobilne industrije pomoću bežične veze kratkog dometa."

 

Bluetooth je prvobitno bio zamišljen kao privremeno ime dok se odsek za marketing ne bi dosetio nečeg uzbudljivog.

Ali, ima li uzbudljivijeg od Plavog zuba?

Ime koje je zapravo predložio Kardah označava ambiciju da Bluetooth postane univerzalan standard za razne vrste elektronike - telefone, računare i gedžete. Ispostavilo se da je kralj Plavi zub bio neobično važan za i tehnologiju. Njegova svrha i ideja da poveže dve zemlje, danas predstavlja simbol povezivanja uređaja i industrija. Prvobitno sasvim slučajan predlog, Bluetooth je postao zaštitni znak bežične komunikacije i saradnje između različitih uređaja.