Da li ste znali da je blutut (bluetooth) tehnologija dobila ime po jednom kralju?

24.majDA LI STE ZNALI?

Pojavom savremenih mobilnih telefona blutut tehnologija je u širokoj primeni. Svi moderni telefoni današnjice, laptopovi, a i druge tehnološke spravice, opremljene su tehnologijom koja se zove blutut.Šta je blutut?


Blutut (engl. bluetooth) je tehnologija pomoću koje se vrši bežični prenos podataka između uređaja koji poseduju istu tehnologiju. Blutut je tehnologija koja omogućava komunikaciju između PDA , mobilnih telefona, lap-top računara, PC računara, digitalnih foto aparata i kamera. Blutut je radio standard prvenstveno namenjen za uređaje sa malom snagom, na kratkom odstojanju (zavisno od klase snage: 10 centimetara, 10 metara, 100 metara) i sa jeftinim primopredajnim mikročipom u svakom uređaju.

Kakve to veze ima sa kraljem?


Blutut (eng. bluetooth prevedeno na srpski znači plavi zub) tehnologija nazvana je po kralju Haraldu "Plavozubom" Gormsonu. Ovaj kralj je bio poznat po dve stvari: prva stvar je da je 958. godine nove ere ujedinio Dansku i Norvešku, a druga da je bio prepoznatljiv po jednom uočljivo pokvarenom zubu, koji je bio sive, plavkaste boje i po kom je dobio nadimak „Plavozubi“.


Zašto su tehnologiju nazvali po njemu? Pa, isprva se velike kompanije nisu mogle dogovoriti o zajedničkom standardu koji bi omogućio bežični prenos podataka između uređaja različitih proizvođača. Svaka kompanija je imala svoju tehnologiju koja nije bila kompatibilna sa onom druge kompanije. Onda su 1996. godine rukovodioci tri velike kompanije: Intel, Erikson i Nokia seli i dogovorili se o zajedničkom standardu za prenos podataka na kratkim razdaljinama i dale mu ime po skandinavskom kralju ujedinitelju. (ujedinili su se oko zajedničkog rešenja, a i dve od pomenute tri kompanije su skandinavske). Danas je ovaj standard opšteprihvaćen u čitavom svetu.