Da li je kreiranje storija i postova koristan proces za dete?

21.maj DIGITALNI RODITELJI

Kada se dete bavi nekim aktivnostima na internetu, često se čuje roditeljski komentar kako “samo gubi vreme na tom internetu”, i kako bi trebalo da se “skloni malo od tog računara”, a postoji i omiljeno “pusti/ baci malo taj telefon”, pošto je smartfon trenutno, a verovatno i zadugo, omiljeni uređaj mladih.Većina stvari koje deca rade na internetu roditelji ne vide i ne znaju, pa im se zato i čini da deca ne rade ništa pametno niti korisno. Za to postoji jednostavno rešenje - uvek treba pitati dete šta radi, šta mu je važno, šta je novo otkrilo u tom prostoru. Na taj način roditelji i deca jačaju svoj odnos i shvataju da je najvažnije da jedni druge saslušaju, i razumeju.

To je važno jer jedino kada se slušamo i razumemo možemo da posmatramo, a preko raznih zajedničkih aktivnosti i učestvujemo u kreativnim projektima koje naša deca stvaraju na internetu. Znamo da ovih dana najčešće smišljaju kako da njihov stori za Instagram ili video za TikTok bude najzanimljiviji, dakle, bave se vrlo kreativnim aktivnostima, samo je pitanje da li odrasli umeju to da sagledaju na takav način, i mogu li da iskorače iz stereotipa i strahova u razumevanje dece i interesovanje za ono što je njima interesantno.

Da li je kreiranje storija ili postova koristan proces za dete?

Psihološkinja Ana Mirković koja se bavi digitalnim komunikacijama, društvenim mrežama ali i zaštitom najmlađih na internetu, smatra da itekako jeste:

“Kreiranje sadržaja za društvene mreže može biti veoma kreativan proces, jer se bazira na razvoju novih ideja, pojmova, rešenja nekih problema, ili kreiranje novih veza između postojećih ideja ili pojmova. Kreativnost je jednostavno – stvaranje nečeg novog, a ukoliko su postovi nešto novo, u vizuelnom i komunikacijskom smislu - dete je u kreativnom naboju :)
Etimološki koren reči dolazi iz latinske riječi "creatus", što doslovno znači "stvaranje i rast” i svaki oblik stvaranja jeste deo kreativnog procesa. Kreativne ideje dolaze do izražaja kada dete odbaci unapred stvorene pretpostavke i odlučuje se na novi pristup ili metodu koja se ostalima može učiniti nezamislivom. Ali ne i samom kreativcu :)”


Stvaranje različitih kreativnih sadržaja poput storija ili postova je vrsta izazova u kojima dete uči da slaže elemente, boje, da izražava stavove, ideje, deli ono što za njega ima značaj. A šta se dešava kada kreiramo post?

“U intelektualnom smislu, dete u pripremi kreiranja posta - istražuje, prima njemu značajne informacije sa različitih kanala i nalazi način da sva postojeća saznanja transformiše u neki format (sliku, video, infografiku), što je vanredno važno i bitno za svakog pojedinca u razvoju :)”

Možemo li stori ili post da posmatramo kao malo umetničko delo?

Naravno :) čak i ako će stori vašeg deteta teško da se nađe u Muzeju savremene umetnosti, to ne čini manje vrednim njegov kreativni proces u kome je istraživalo. Granice umetnosti se sve više pomeraju, i ako otvorimo um za nove stvari, možemo, makar kao roditelji, da ono što naša deca naprave onlajn, posmatramo kao malo umetničko delo.

Ništa nas ne sprečava da boje, oblike, emotikone ili filtere ne posmatramo kao polje novih mogućnosti o kome možemo da razgovaramo sa detetom. Tako možemo da ga/je pitamo šta misli da to sve predstavlja, šta njemu samom znači, kako zna koji filter stavlja, da li obraća pažnju na kadar pri fotografisanju, da li više voli crno belu ili fotografiju u boji, kako se oseća dok sve to kreira, i najvažnije - kako se oseća dok se time bavi?

Kreativni procesi nisu korisni samo za decu, nego i za roditelje, koji proširuju svoja znanja, otvaraju se za učenje novih mogućnosti, menjaju granice svog očekivanja od deteta, od kreativnosti, i od onoga što je “ispravno” ili “vredno”.

Kreativno nudi beskrajne mogućnosti

To što je vaše dete pažnju posvetilo postu na Instagramu, a ne kreiranju makete od kartona, znači samo da je za ispoljavanje kreativnog upotrebilo drugačije alate, u kojima, kao i u stvaranju makete, možete i vi da učestvujete. A kada završite sa dizajniranjem storija, možete se zajedno posvetiti nečemu iz “stvarnog sveta” poput bojenja kreativnih bojanki sa raznim oblicima i puštati omiljenu muziku.

Divna mogućnost koju nam digitalan prostor za kreativno daje je i prilika da gotovo sve što je u tom domenu prepleteno sa “realnošću”. Budite kreativni zajedno i kombinujte i jedno i drugo, uživajte u procesu stvaranja nekog novog, samo vašeg, umetničkog dela, zajedno.