Da li je i kada OK da dete otvori svoj YouTube kanal?

2. FebruarJedan od razloga zbog kojih su deca inspirisana da postanu Jutjub kreatori jeste taj što vide drugu decu kako „slede svoje snove“ na svojim kanalima - kreiraju sadržaj po svom izboru, prave kul video snimke i objavljuju ga bez scenarija. Međutim, MNOGO je truda i rada uloženo u stvaranje fenomenalnih, smislenih kanala. Klinci koji su dobri u tome svesno su prihvatili da planiranje sadržaja, snimanje video zapisa, montaža video snimaka i njihovo promovisanje zahtevaju mnogo posvećenosti. To je odličan podstrek i za vaše dete i lepo je da ga podržite.Zajedno kreirajte kanal i pregledajte pravila i podešavanja. Prođite kroz sva podešavanja privatnosti i razgovarajte o njima. Utvrdite svoju ulogu. Da biste bili podržavajući roditelj, važno je da se nepreterano uključujete, već da detetu stavite do znanja da je vaša glavna uloga da mu pomognete da to uradi sigurno, sa realnim ciljevima. Možete reći: „Ovo je tvoj kanal, ali ja sam vlasnik, zato me smatraj nekom vrstom producenta. Tu sam kad zatreba i želim da znaš da uvek možeš odbiti ideje od mene. Reci mi šta želiš od mene“. Zatim ponudite više smernica ako vas pita.

Neka od ključnih pitanja su: šta želiš da radiš na kanalu? Da li želiš komentare? Da li želiš da unaprediš promociju (koristeći recimo Instagram, Tvitter ili sopstvenu veb stranicu)? Zapišite ideje i napravite raspored.

Ako je otvaranje Jutjub kanala iz nekog razloga nemoguće, ponudite detetu alternativu. Akcenat je na njegovoj kreativnosti i podstaknite učenje video montaže pomoću alata za uređivanje koji se mogu preuzeti. Raspitajte se o časovima video produkcije za klince. Zapravo je najpametnije i početi delom za montažu - mnoga deca snimaju puno snimaka, a zatim shvataju da to treba da montiraju u kratak video i onda “zaglave” i preopterete se.

Sa Jutjubom ili bez njega, najvažnije je da dete nauči da priča priču kroz video zapis, da stvara scenarije, piše sinopsise, da nauči kadriranje i osvetljenje, montažne postupke, efekte, a zatim i predstavljanje finalnog proizvoda publici i dobijanje povratnih informacija. Sve je to od suštinskog značaja za učenje kako jednog dana biti dobar Jutjuber. Usput možda otkrijete i njihove skonosti ka video produkciji, pisanju, režiji i podstaknete ih da usmere obrazovanje i interesovanje.