Da li generacija Z veruje u ljubav?

“Prava ljubav razmišlja o trenutku i o večnosti, ali nikad o trajanju”.

Niče

 

Gen Z je možda spora kada treba da se posveti bilo čemu osim sebi, ali s druge strane, vrlo su osećajni i veruju u ljubav. Daju prednost oblikovanju sopstvenog identiteta i prilično su pragmatični, ali kada vole, vole iz sve snage. Istražujemo na koji način iskazuju ljubav u digitalnom dobu.

 

Ako su neki pripadnici starijih generacija uzdržavali od roditeljstva i braka, nijedna starosna grupa nije bila kolektivno opuštena prema ovim prekretnicama kao generacija Z. Ovi klinci vrlo živopisno i fluidno definišu društveno svesnu generaciju i svesno prkose tradiciji ljubav-brak-beba. Naravno, njihovi razlozi mogli bi da ispune čitavu knjigu, ali jedinstveni stavovi generacije Z prema ljubavi i odnosima su svakako tema koju vredi pokriti, pa hajde da istražimo neke od ključnih tačaka.

 

Gen Z je pragmatična u vezi sa vrstom veze u kojoj žele da budu. Kada osete da su spremni za vezu, to znači da biraju dugoročne partnere koji dele njihova interesovanja i, pre svega, vrednosti (da nije rasista, da je vegetarijanac, da je pacifista) i ne pristaju na manje.

Bez obzira na godine, društveni mediji i aplikacije za upoznavanje transformisale su našu globalnu potragu za ljubavlju, a većina generacije Z ne zna život van njih. Aplikacije za upoznavanje proširile su njihove mogućnosti za pronalaženje nekog novog i predstavlja pasivnu  aktivnost koja se može obavljati bilo kada i bilo gde, bez obzira da li mi smatramo to pozitivnim ili negatvnim aspektom. Njihovo upoznavanje, “muvanje” teče putem mreža i platformi za razgovor i to je nova realnost koja ponekad ume da bude i vrlo traumatična. Online “ljubavisanje” vrlo često ih dovodi u situaciju da budu izloženi “goustingu” (ghosted-nestajanje druge strane bez obrazloženja, iznenada) i primorani su da prebole na brzinu, što dugoročno ostavlja teške posledice na psihu i samopouzdanje.

 

Pored digitalnog pristupa ljubavi i zabavljanju, generacija Z stavlja pravu ljubav na prvo mesto jer su “programirani” da vide širu sliku. Ulazeći u život odraslih usred potpunog haosa, generacija Z ima snažan instinkt za pronalaženjem sigurnosti pre nego što podele svoje živote sa nekim.

Uz mnogo prostora za traženje ličnog identiteta, eksperimentisanje svojim ličnim ja, odnosima i karijerama, ova generacija postavija nove norme u ljubavi. Na kraju krajeva, istraživanje duše je deo odrastanja.