Da lakše razumete humor Generacije Z

27.oktobar 

Da lakše razumete humor Generacije Z

 

Generacija Z, klinci rođeni između 1995. i 2012, predmet su aktuelnih analiza i izveštaja. Te studije su uradile izvanredan posao otkrivajući kako se ideologija i ponašanje Zumera primetno razlikuju od svojih prethodnika.

Jedan od definišućih aspekata Gen Z, koji podupire njihov razvoj i povećava njihovu stvarnost, jeste njihov moćan pristup informacijama. Kompletirana u sekundama pokretnih slika, tvitova od 280 karaktera i mima, serija informativnih snimaka osmišljena je tako da GenZ stalno bude u kontaktu i usklađena.

 

Humor. Jedinstven, neponovljiv i često nejasan drugim generacijama. Kada se zadubimo malo, videćemo da je suština tog humora brutalna iskrenost, poigravanje aktuelnim događajima na ingeniozan način, inteligencija.

 

Humor generacije Z može biti mračan, nejasan i apsurdan jer, što se njih tiče, svet je neverovatno neuredan i kao takav, odličan poligon za šalu. Klimatske promene, politička previranja i ekonomska nestabilnost definišu ključna životna iskustva generacije Z i da bismo im predstavljali autoritet, treba da budemo informisani, bez predrasuda, otvoreni za šalu, čak i najcrnju.

 

Humor je odličan način za generaciju Z da zadrži pozitivan stav dok se suočava sa poteškoćama. TikTok je za njih idealan medij jer podržava samo znanje i smeh.

Gen Z takođe uživa u duhovitom seciranju nostalgičnih iskustava starijih generacija. Kao digitalni urođenici, Gen Z koristi humor da nas podseti kako smo nekad sve prepisivali rukom i naše relikvije prošlosti koristi u svakom momentu da zbija šale. Za generaciju Z, iskrenost je ključ autentičnosti. Za njih je ponekad smešan i sadržaj koji samo izlaže činjenice. Ako ste ljubitelj komedije, pogledajte TikTok postove ovih klinaca i pokušajte da se ne nasmejete i da ne kažete da su u pravu.

Osim što su duhoviti, kao urođenici društvenih medija, pripadnici generacije Z imaju određen nivo pismenosti na društvenim medijima koji će starije generacije zaista teško savladati (da, to uključuje i Milenijalce!).

Zumeri poseduju moć sličnu sveznajućem besmrtniku ali takva moć je takođe pritisnuta teretom svesti  i umorom. U tom kontekstu moderne dekadencije, gde identiteti polarizuju diskurs, očuvanje sveta njihova je glavna tema: generacija Z je preuzela na sebe da izdrži umor, gaji otpornost, širi radost i unosi promene.

 

Ovo su postulati generacije Z:

  • Sve počnite humorom
  • Povežite se kroz stvarnost
  • Decentralizovati i umnožavati kulturu
  • Pobunite se i radujte se

 

Za društvenu “arhitekturu” Zumera, sarkazam je nevidljiva nit koja povezuje tkivo njihove kulture. Poreklom od grčke reči "sarkasmos", koja označava "grizenje usana u besu", sarkazam je, uprkos ismevanju i ponekad besmislenoj prirodi, koncept koji ima korene u otporu i nosi subverzivni prizvuk.