Cyber security: Šta sve treba da zaštitite, a niste znali?

Sajber bezbednost je zaštita sistema povezanih na net kao što su hardver, softver i podaci od sajber pretnji. Ovu praksu treba da koristite za zaštitu dečjeg telefona od neovlašćenog pristupa centrima podataka i drugim kompjuterizovanim sistemima.

 

Privatnost je najveća briga roditelja dece koja koriste pametne telefone. Apple je bio pionir zaštite privatnosti, ali Google ga je skoro stigao poboljšavanjem Androida. Funkcija koja se zove „Kontrolna tabla za privatnost“ je sve što je potrebno da biste zaštitili telefon svog deteta.

Kao što ime implicira, Kontrolna tabla za privatnost (Privacy Dashboard) je kontrolna tabla za sve segmente koji se odnose na privatnost na Android uređaju. To je pregled koji pokazuje koje aplikacije koriste i koliko često.

Kada otvorite kontrolnu tablu privatnosti u meniju Podešavanja, videćete dva različita odeljka.

Primetićete da se najviše koristi „Lokacija“, a zatim „Kamera“ i „Mikrofon“. Kada kliknete na „Pogledajte druge dozvole“, dobićete uvid u sve dozvola koje možete da pratite i da podesite pravila privatnosti.

 

To su:

 1. Lokacija
 2. Kamera
 3. Mikrofon
 4. Body Sensors
 5. Kalendar
 6. Evidencije poziva
 7. Kontakti
 8. Datoteke i mediji
 9. Uređaji u blizini
 10. Telefon
 11. Fizička aktivnost
 12. SMS

 

Google će tražiti od programera da pruže dodatne informacije o tome za šta su koristili pristup u tom određenom trenutku, a putem kontrolne table možete i da prilagodite ili opozovete dozvole za aplikacije. Privacy Dashboard daje više uvida u to kako aplikacije rade u pozadini, posebno zato što uključuje i informaciju koja vam govori, ne samo da li je bilo pristupa podacima o vašoj lokaciji ili vašem mikrofonu, već i u kojem trenutku i koliko dugo.

 

Android takođe proširuje novu funkciju “Hibernacija aplikacije”. Pored uklanjanja dozvola iz aplikacija koje dete dugo nije koristilo, ovaj dodatni korak u potpunosti će zaustaviti pokretanje aplikacija u pozadini, ukloniti sve privremene datoteke i datoteke za optimizaciju koje aplikacija čuva na uređaju i ukloniti mogućnost aplikacije za slanje obaveštenja. Ako dodirnete hibernacijsku aplikaciju, ona će oživeti i ponovo uspostaviti svoje prisustvo dok je koristite. Ali dozvole za aplikaciju se ne vraćaju automatski.

 

Roditeljstvo nikada nije bilo lako. Međutim, široko rasprostranjena popularnost uređaja, kanala društvenih medija i platformi za razmenu trenutnih poruka uvodi i nove izazove. Zbog toga je važno da imamo uvid u to šta, kada i koliko naša deca koriste i da iskoristimo sve prednosti zaštite koje su nam u rukama i u uređajima. To se podjednako odnosi i na naše uređaje. Zajednička briga o bezbednosti je naš zalog za budućnost naše dece jer ona na taj način uče da budu pametni digitalni građani kad porastu.