Citati o ljubavi i lepoti koji će vam ovog proleća otvoriti neke lepe knjige

27.april DIGITALNI RODITELJI

Lipe su uobraženo počele da se hvale svojim neodoljivim mirisom, sunce se sve upornije i jače bori sa sporadičnim naletima hladnoće, a trava jedva čeka da legnemo i udišemo miris poljskog cveća. Proleće je. Doduše, malo drugačije nego obična proleća, ali svakako nežno, mirisno i slobodno da u njemu uživate čitajući knjige.A šta je bolji podstrek za čitanje od citata o ljubavi i sreći onih koji su je proživeli, patili i o njoj pisali.

“Ljubav se sastoji od jedne duše koja nastanjuje dva tela" Aristotel


“Gospođo, ja sam u vas neizlečivo zaljubljen" Mika Antić


“Samo se srcem može zaista gledati. Ono što je suštinski važno, nevidljivo je oku" Egziperi


“Srećan je i velik zaista samo onaj koji ne mora ni vladati ni pokoravati se da bi mogao nešto biti" Gete


“Ah, prijatelju moj, nesreća je zarazna bolest. Nesrećnik i jadnik moraju da se klone jedan drugoga da se ne bi još više zarazili” Dostojevski


“Ali, mislio je, držim ih baš kako treba. Samo, više nemam sreće. Ko zna? Možda danas? Svaki dan je novi dan. Dobro je kad čovek ima sreću. Tačnost mi je ipak draža. I onda kada sreća dođe, spreman si" Hemingvej


“Volim te, ne zbog toga što si ti, već zbog toga šta sam ja kad sam pored tebe" MarkesSvaku od ovih predivnih misli i još milion lepih, pametnih, zabavnih možete da pronađete u delima domaćih i svetskih pisaca, savremenih, klasika, pisaca za decu. U domaćim i u svetskim bibliotekama koje su, usled vanrednog stanja, otvorile svoja vrata online besplatno za vas koji uživate u pisanoj reči.


Od domaćih sajtova, dobar izbor naslova imaju Bookmate, na kom možete preuzeti knjige najvećih domaćih izdavača s besplatnom članarinom mesec dana.BEK je projekat Besplatne Elektronske Knjige i dobar je izvor dela domaćih autora. Možete da čitate online ili da ih besplatno preuzmete u PDF, MOBI ili EPUB formatu.


Online knjige je akcenat stavio na moderne naslove, a spektar žanrova je impresivan.


Project Gutenberg je trenutno jedan od najpopularnijih svetskih online biblioteka iz kojih knjige jednostavno preuzimate bez registracije. Stranica ima više od 4500 e-knjiga u kolekciji, dostupnih u ePub, Kindle, HTML i drugim formatima.


Open Library je takođe jedna od najpopularnijih stranica, nastala kao projekat Internet Archive-a i u njenom stvaranju mogu učestvovati i korisnici. Open Library sadrži više od milion knjiga, a pretraga omogućava jednostavno pretraživanje knjiga po naslovu, temi ili autoru.


Internet Archive je neprofitna digitalna biblioteka, takoreći riznica knjiga koje se više ne štampaju, različitih formata i na različitim jezicima, bilo da su romani, istorijske knjige ili akademski članci.


ManyBooks.net omogućuje besplatno preuzimanje preporučenih i popularnih e-knjiga i najnovijih naslova. Knjige možete da pretražujete po imenu autora, po žanru, naslovu ili temi. Registracija je obavezna, a samo jednim klikom možete da preuzmete više od 29000 e-knjiga.


Kada su najmlađi u pitanju, predlažemo da skoknu (ili vi za njih, ako su baš malecki) do CDL (International Children’s Digital Library), Međunarodne digitalne biblioteke za decu iz celog sveta. ICDL nudi knjige namenjene deci od tri do 13 godina, a u bazi ima skoro 4500 naslova na 55 jezika. U projektu ICDL učestvovala je i Narodna biblioteka Srbije koja je svoju zbirku od 127 digitalnih kopija postavila na sajt Digitalna narodna biblioteka Srbije.


I uvek, bez obzira na godišnje doba, “pre nego što krenete da tražite sreću, proverite – možda ste već srećni",” (D. Radović)