“Čitaj da bi živeo.” Gustav Flober

 

Čitanje nije prirodan proces za ljudski mozak. Rođeni smo sa gradivnim elementima za verbalnu komunikaciju, ali ne i za prepoznavanje pisane reči.

Da bi se izgradilo pamćenje slova i reči, mozak mora da povezuje nove informacije sa poznatim obrascima. Snažne veštine prepoznavanja uzroka i posledice pomoći će vašem detetu da prepozna i zapamti obrasce koji se nalaze u slovima, rečima i strukturama rečenica, a koji su potrebni da postane vešt čitalac.

Tehnologija čini učenje lakšim i pristupačnijim na mnogo načina. Pošto je obrazovanje jedna od najfascinantnijih osobina, hajde da zajedno pomognemo klincima da prepoznaju obrasce tako što ćemo ih provesti kroz umetnost, prirodu i svakodnevni život.

 

Video igre

Video igre su danas najčešći oblik zabave kod dece, a vi ih iskoristite i uradite sledeće. Naime, velik broj video igara zaživeo je upravo iz slikovnica i knjiga, pa predložite detetu da nakon što pročita knjigu, odigra i igru baziranu na tom delu, na primer Hari Poter. Na kraju neka s vama razmeni mišljenja i komentare o sličnostima te razlikama knjige i igre, preporučuje portal Saveti.

 

Filmovi

Imate li kod kuće malog filmofila koji uživa u gledanju filmova, iskoristite to da ga pridobijete da s takvom strašću čita i knjige. Mnogi popularni knjiški naslovi su ekranizovani pa je to idealna prilika da detetu predložite da uporedi knjigu i film. Dete će sigurno sa zanimanjem pogledati filmove i pročitati knjige poput Harija Potera, Gospodara prstenova, Letopisa Narnije i drugih.

Ovo su samo neki od primera što možete da uradite kako bi vaše dete zavolelo čitanje. Nemojte se odnositi s netrpeljivošću prema novim medijima jer oni mogu da budu prijatelji dece, učenja i čitanja, piše portal Saveti.

 

Digitalne knjige

Klinci provode mnogo vremena na računaru, tabletu ili smartfonu, pa zašto da im ne predložimo čitanje knjiga upravo tim putem? Elektronske knjige su svuda na netu i pravo je zadovoljstvo da zajedno sa detetom istražujete, otkrivate, nalazite. Super je što su digitalne knjige su obično dostupne i u pdf formatu. Čitajući, dete na internetu lako može da dođe i do objašnjenja nerazumljivih delova knjiga. Postoje internet stranice koje deci pomažu da razumeju radnju dela koja im nije jasna.

 

Audio knjige

Odličan izbor za decu koja “muku muče” sa lektirom. Prednosti audio knjiga su mnogobrojne, a ovo je pet najboljih koje će vaše dete podstaći na čitanje bez predaha.

Nema potrebe za nošenjem velike ili teške knjige svuda sa sobom. Možete pustiti audio knjigu dok zajedno kuvate ili tokom vožnje, dok sređujete zajedno kuću ili jednostavno ležite ušuškani jedno uz drugo i uživate u glasu koji širi po sobi beskrajne avanture, opise, situacije. Na taj način, dete razvija maštu jer može da zamisli knjigu po svojoj želji. Vizuelno zamišljanje tokom slušanja knjige može i poboljšati sposobnost prepoznavanja reči, dok samo slušanje može proširiti vokabular. Audio knjige omogućavaju vašem detetu da „čita“ i teška štiva. Moći će dublje da se pozabavi komplikovanim temama, a ta izloženost jača veštine razumevanja, posebno za decu koja imaju poteškoće u čitanju, kažu psiholozi.

 

Audio knjige su odlične za decu koja se plaše da će ih društvo osuditi ako ih vide sa štivom koje nije u trendu ili nije u skladu sa uzrastom. Uz audio knjige niko ne mora da zna šta dete sluša.

 

Interaktivne knjige

Studije sugerišu da bi interaktivne e-knjige mogle da pomognu u situacijama kada roditelj nije dostupan, na primer, deci koja uče stran jezik, a nemaju roditelja koji može da čita sa njima na tom jeziku. Interaktivne knjige mogu pružiti smislenu, iako veštačku, društvenu interakciju koja pomaže deci da apsorbuju i zadrže informacije, kažu psiholozi.

 

Vaš zadatak je da uputite dete kako da korisno koristi nove medije i iskoristi ih u svrhu učenja, a ne samo za slobodno vreme i igranje.