Ceo svet je pozornica: Naučite dete da uči na netu

08. oktobarDA LI STE ZNALI?

Internet je pun mogućnosti za sticanje novih znanja i poznanstava. Ali, važno je da se prvo roditelji edukuju i da zatim nauče decu da na pozitivan način koriste prednosti interneta.
Opravdano, kada roditelji pomisle na boravak svog deteta u digitalnom svetu, prvo se javljaju strahovi. Od nasilja, od neprimerenih poruka, od nepoznatih ljudi s lošim namerama...Ali, nije sve tako crno ako unesete malo boje. Internet je oaza znanja, novih mogućnosti, otkrivanja lepe strane života, novih poznanstava, održavanje veza sa ljudima koji nam nisu blizu. Kada krene u istraživanje interneta, vaše dete će, željno novog, sasvim izvesno krenuti “grlom u jagode”. Na vama je da preusmerite kurs i otkrijete mu prijatnu, mirnu plovidbu koja će mu doneti mnogo radosti.
Pre svega, upoznajte svoje dete. Pažljivo čitajte njegove želje, negujte talente, podržavajte razmišljanja. I u skladu sa tim, istražite stranice koje mogu da mu otkriju nove svetove koji su mu zanimljivi, koji ga vuku da uči, da razmišlja, da otkriva. Poznato je da klinci nisu ludi za čitanjem knjiga, ali to ne znači da ne treba da čitaju. Usadite im ljubav prema pisanoj reči makar i u elektronskoj formi. Pronađite interaktivnu literaturu koja će ih podstaći da uče još i da razmišljaju.
Iskoristite njihov boravak na društvenim mrežama da im preporučite stranice sa umetničkim, sportskim, bilo kojim temama koje su vašim mališanima značajne i bliske. Pomozite im da se spoje sa kvalitetnim ljudima sa kojima će sklopiti poznanstva i razmeniti ideje, možda čak postati i prijatelji na duge stze.


Evo predloga ako ne znate odakle da počnete:


Skillshare

Kreativna zajednica koja pruža mogućnost da se usavrše nove veštine i stekne iskustvo u različitim profesionalnim sferama, počev od kreativnog pisanja i veb-dizajna, pa do muzike i stvaranja igrica.

Duolingo

Sajt za učenje stranih jezika, potpuno besplatan i veoma brzo daje rezultate. Realno je očekivati da će dete za samo mesec dana znatno napredovati i početi, na primer, da čita i prevodi kratke tekstove sa stranog jezika.
Tim veb-sajta The Eleven Plus Tutors in Essex nudi inovativne virtuelne lekcije, za čije sprovođenje koristi tehnologiju „veliko plavo dugme“ (BigBlueButton). Đaci imaju mogućnost da sarađuju sa svojim mentorom putem četa i veb-kamere i da koriste resurse sajta u realnom vremenu.

BrainPop

Veb-sajt BrainPop je lansiran 1999. godine i još je među najboljima za učenje. Dostupne lekcije su zabavne, interaktivne i pokrivaju mnogobrojne teme, od nauke do osnova inženjerstva.
Uložite trud, energiju, maštu i znanje da otkrijete svom detetu lepu stranu interneta. Kao kod Šekspira, neka svet bude vaša pozornica. Igrajte se, učite, otkrivajte sa svojim detetom i videćete da ćete i vi mnogo naučiti i otkriti o sebi.