Bullying u sportu: Igrajte po pravilima

19.novembar 

Bullying u sportu: Igrajte po pravilima

 

Bullying. Mnogo se govori o ovoj vrsti nasilja u školi i van škole, ali vrlo retko u sportu, gotovo da je tabu tema. Zato postoje Bezbedni klinci, da vam pomognu da prepoznate bullying na terenu.

Kada prijavite dete za sport, nadate se da će se zabaviti, vežbati i naučiti nove veštine. Ali roditelju ništa ne lomi srce više od otkrića da su sportske aktivnosti njegovog deteta u senci maltretiranja. Bilo da trener maltretira vaše dete ili saigrač, iskustvo može biti poražavajuće i za dete i za roditelje. Dobra vest je da postoje neke tehnike koje možete sprovesti kako biste pomogli.

 

Ako vaš mladi sportista doživi nasilje, to će se manifestovati gubitkom samopouzdanja, lošom igrom i opsesivnom brigom o tome šta saigrači misle o njemu. Kada su meta bullyinga, deca prestaju da uživaju u sportu, čak i napuštaju tim. Maltretiranje u sportu nazivamo situaciju kada jedan ili više članova tima namerno povređuju osobu. To može biti i trener, ali vrlo je teško napraviti razliku između “teškog”, zahtevnog, strogog trenera koji ipak igra fer plej od trenera zlostavljača.

 

Bullying u sportu se najčešće manifestuje kroz:

  • Prozivanje, ružne i okrutne nadimke, podsmeh, grubost i pretnje nasiljem i/ili povredom saigrača, udaranje, šamaranje, skidanje peškira, saplitanje, udaranje glavom i otvoreno fizičko nasilje. Takođe je karakteristično i maltretiranje u odnosima (isključivanje igrača, ogovaranje, uvredljive priče o tajnama i sramotnim situacijama deteta pred drugima.

 

Znaci da dete i tinejdžere maltretiraju na sportskom terenu:

  • Vaše dete više ne želi da učestvuje u svom omiljenom sportu
  • Vaše dete ne želi da vidi svoje prijatelje ili određenog prijatelja
  • Vaše dete se žali na bolove u stomaku i druge bolesti

 

Šta da uradite?

  • Vodite redovne razgovore sa svojom decom.

Pitajte:

Da li uživaju u timu?

Ko su im bliski prijatelji u timu?

Da li su ikada videli da neko u timu maltretira ili zadirkuje drugo dete?

Da li su bili maltretirani u timu?

Da li su ikada maltretirali nekoga u timu?

Ako saznate da je vaše dete maltretirano ili uznemiravano od strane saigrača ili trenera, a oni od vas traže da se ne mešate u to, pitajte dete koje strategije misli da će pomoći u rešavanju problema. Naučićete ih kako da prevaziđu nevolje i da budu otporni ako im pomognete da smisle sopstvene ideje.

Ako odluče da to sami reše, nastavite da ih proveravate da biste bili sigurni da su u redu. Ako se maltretiranje nastavi i postane nepodnošljivo, onda je vreme da se umešate, razgovarate sa detetom i odlučite kako da zaustavite tu tešku situaciju.

Roditelji treba da budu najveći navijači svojoj deci i da ih osnažuju. Treneri treba da budu uzori, da daju ton klincima u timu i da ne tolerišu bilo kakvu vrstu maltretiranja ili zadirkivanja.

Decu možete naučiti prihvatljivom ponašanju u timu i timskoj igri i kroz sportske aplikacije. Kada zajedno gradite tim, vi zajedno i vežbate određena ponašanja, situacije i reakcije, tako da vaše dete može iz aplikacije lako i bezbrižno da istrči na pravi teren. Pored regrutovanja igrača i pravljenja strategije, vi ste odgovorni za motivisanje celog tima.

 

Neke od najboljih za zabavu i učenje:

Teamworks

SportsEngine

InstaTeam

TeamSnap

Engage Sports

 

Sportsko nasilje može se dogoditi u školskim i u vanškolskim timovima. Mi treba da naučimo naše klince da igraju pošteno i da to učenje započnemo rano. Treneri, ali i mi sa njima, treba da radimo na izgradnji karaktera baš kao i na postizanju rezultata i da našoj deci pružimo zabavno takmičarsko iskustvo.