Blackout izazov na TikToku još uzima danak

Izazov Blackout bio je jedan od najopasnijih trendova koji je pogodio TikTok 2021.godine. Iako nije nov koncept, ponovno pojavljivanje izazova dovodi do smrti mladih korisnika.

 

Izazov Blackout podrazumeva da učesnici pokušavaju da se onesveste zadržavajući dah i stežući mišiće grudnog koša, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući oštećenje mozga i smrt. Kada zadržite dah i stegnete mišiće grudnog koša, to prekida dotok kiseonika u mozak. Bez kiseonika, moždane ćelije mogu početi da umiru.

 

Blackout je ponovo na mreži, ali nije jedini. Od žvakanja Tide Pods (tablete za pranje veša), do gutanja kondoma napunjenog vodom, tinejdžeri pronalaze ideje opasne po život da bi privukli pažnju. Tiktok zabranjuje sadržaj koji veliča opasne radnje koje mogu dovesti do različitih povreda, pa čak i smrti, ali deca nekako uvek nađu način da izazov puste u etar i, jednom objavljen, izazov se širi kao požar.

 

Uz Blackout, neki od najopasnijih trendova su:

NyQuil Chicken

Trend NyQuil Chicken je trenutno jedan od najopasnijih trendova na TikToku. Izazov uključuje gutljaj NyQuil (antihistaminik koji je izuetno uspavljujuć i sadrži alkohol), a zatim jedenje pilećeg krilca. Iako može izgledati bezopasno, kombinacija takvog preparata i piletine može biti prilično opasna.

Alkohol povećava rizik od gušenja, a pileće krilce može da se zaglavi u grlu. Bilo je izveštaja o ljudima koji su se onesvestili, pa čak i umirali od ovog izazova.

Ako vaše dete razmišlja o ovom izazovu, razgovarajte sa njim i objasnite mu rizike.

 

Orbeez Shooting

Opasan TikTok trend koji je doveo do teških povreda. Izazov uključuje korišćenje Orbeeza, malih šarenih vodenih perli, kao municije u vodenom pištolju. Učesnici upere pištolje jedni u druge i pucaju Orbeez jedni na druge iz neposredne blizine.

Orbeez je izuzetno tvrd i može izazvati teške povrede ako nekoga udari u oko. Povrede uključuju ogrebotine, posekotine i povrede rožnjače.

 

Throw It in the Air

Izazov „Baci u vazduh“ jedan je od najpopularnijih trendova na TikToku. Izazov je jednostavan: klinci snimaju sebe kako bacaju nešto u vazduh i hvataju ga. Iako na prvi pogled deluje kao bezopasan izazov, ta situacija može biti prilično opasna jer može dovesti do ozbiljnih povreda prilikom pada, čak i smrti.

 

Iako je možda lako odbaciti TikTok kao glupu aplikaciju bez stvarne vrednosti, istina je da je postala moćno sredstvo za marketing i komunikaciju, a osim toga odlična je platforma za kreativan sadržaj, ali sa tom kreativnošću dolazi i određeni nivo opasnosti.

Budite svesni trendova i opasnosti povezanih sa TikTokom da biste zaštitili nalog svog deteta. Razgovarajte i odgovarajte detetu na pitanja i uvek budite podrška jer je to mnogo efektnije od zabrana i ultimatuma.