Back to school: Naučite prvake da budu bezbedni u školi

Prvaci koji ovog septembra polaze u školu dobijaju status “veliki”, dok roditelji lagano paniče jer predstoji ozbiljno odvajanje i početak samostalnosti. Dok su bili u vrtiću, bilo je opušteno, ali nema razloga da ne bude opušteno i u školi, uz neke sitne smernice o bezbednosti koje će učiniti krupne beneficije za vas i dete.

 

Polazak u školu ne mora da znači i početak naših briga. Iako je bezbednost dece u školi odgovornost direktora i školskog osoblja, roditelji takođe treba da preduzmu nekoliko osnovnih koraka da bi osigurali bezbednost svog deteta u velikom školskom sistemu.

 

Evo nekoliko smernica koje će vam olakšati i ulepšati početak putovanja kroz školovanje i učiniti ga lepim iskustvom:

 

- Naučite dete koje su procedure za hitne slučajeve u školi. Odvojite vreme da upoznate sebe i dete sa informacijama o postupanjima u hitnim slučajevima koje će mu dati samopouzdanje i sigurnost koji su mu potrebni da brzo reaguje u vanrednim situacijama.

 

- Upoznajte se sa svim rutama do i od škole. Budite sigurni da i vi i dete znate primarne i alternativne rute.

 

-Razgovarajte sa svojim detetom o bezbednosti. Razgovarajte o instinktu i obraćanju pažnje na osećaj nelagodnosti i o tome da treba da prati instinkt. Objasnite detetu šta da radi ako se ne oseća bezbedno (da se obrati učiteljici, pozove vas… telefon podestite tako da i kad je isključen, može da pozove vaš broj u hitnom slučaju). Naučite ga da kontaktira vas ili komšiju od poverenja koji će verovatno biti kod kuće. Mobilni telefon otključava mogućnosti i puteve koji su ranije bili nezamislivi. Dete ga može koristiti kao instrument učenja, socijalizacije i zabave, ali pre svega, kao alat koji ga u svakom trenutku povezuje sa roditeljima ili osobama od poverenja.

 

-Obavestite školsko osoblje o eventualnim zdravstvenim i emocionalnim problemima deteta. Bez obzira da li vaše dete ima alergiju na hranu, fizički invaliditet ili je bilo izloženo maltretiranju, obavezno informišite nastavnike i direktora škole.

 

Pričajte sa klincima o poverenju. Naučite ih da ne razgovaraju i ne odlaze sa nepoznatim ljudima i da se drže zajedno sa svojim društvom iz odeljenja. Delite sa njima priče iz svog dana jer ih tako učite da sa vama dele događaje iz svog. Mi smo njihova baza i sigurnost, podrška i osobe koje stvaraju siguran svet za njih  koji će oni, kad porastu, učiniti da taj svet za nas bude lep i miran.

Srećan vam početak, prvaci!