Anketa: Knjige i digitalno - kako deca danas čitaju?

16.decembar DIGITALNI RODITELJI

Nove tehnologije donele su neke promene, formirale nove navike i obogatile naš život. Među stvarima koje su se promenile nalazi se i čitanje. Starije generacije družile su se sa knjigama u štampanom izdanju, dok su sada knjige dostupne na različitim uređajima za čitanje poput Kindla, ali i na tabletima i smartfonima. Zato roditelji, šira porodica ali i poznanici ponekad imaju utisak da deca ne čitaju, jednostavno zato što u njihovim rukama ne vide knjigu u “tradicionalnom” obliku. Zato smo pitali mlade da li čitaju knjige i koji format biraju, da li više vole digitalne ili stranice od papira?Evo njihovih odgovora:

“Khm, da čitam iskreno ne volim, pročitam nekad nešto van fakulteta kad mi se svidi, a i kad to radim isključivo gledam da bude na papiru. Na kompu se nerviram i kad moram pročitati skriptu za faks od 15 stranica iskreno, a kamoli delo.”
Nikola, 21

“Ja sam staromodan tip koji obožava knjige i pisanu reč, ali nešto sa kompjutera u PDF-u dolazi u obzir samo ako je fakultet u pitanju i tada je jako mučno tako da na kraju odštampam i to.”
Zaga, 22

“Da, puno čitam. Kad se radi o obimnijim i zahtevnijim knjigama za koje mi je potrebna pažnja onda mi je važnije da knjigu imam u štampanom formatu, što zbog lakšeg vraćanja na neke delove koji su mi potrebni, što zbog manjeg umaranja od ekrana. Ali, ukoliko čitam članke koji se tiču teorije ili sličnih sadržaja, preferiram da bude na ekranu jer mogu lakše da proverim nepoznate termine, i da lakše razumem o čemu se radi.”
Jelena, 27

“Baš volim da čitam, i mislim da ništa ne može da zameni iskustvo čitanja knjige u fizičkom obliku - kako iz tog čistog taktilnog i vizuelnog aspekta, tako i iz praktičnog, jer volim da mogu da vidim koliko mi je još ostalo do kraja. ipak, kako dosta čitam, i dosta knjiga koje čitam je na engleskom, često skinem i neki epub format, mada u poslednje vreme sve manje, jer ne mogu da se udubim u priču na ekranu na kom ceo dan radim ili komuniciram sa ljudima, trebaju mi te papirne stranice kao safe space.”
Tamara, 21

“Neke stvari koje me lično zanimaju su uglavnom nedostupne na srpskom, pogotovo ako gledamo fakultetsku literaturu koja je kod nas na očajnom nivou ukoliko izuzmemo stvarno lepo napisane knjige 80tih al nažalost nisu primenjive više (standardi, propisi itd.) tako da sve u suštini čitam u elektronskom formatu ebook ili PDF. To radim iz dva razloga, jer je lako dostupno i "besplatno" na Scribdu ili Libgenu, a i ugodnije za čitanje. A što se tiče pisanog onda samo za neke genijalne knjige, na primer Ničeovu knjiga ‘Tako je govorio Zaratustra’ imam i čitam u pisanom izdanju”
Aleksandar, 20

“Knjige čitam isključivo u papirnoj formi, čak sam pokušala da pročitam neku knjigu digitalno, ali definitivno nije isto. Dobra strana digitalnih knjiga je njihova pristupačnost, ali, po mom mišljenju, nikako nije isti užitak kada čitamo e-knjige i one "staromodne", opipljive, papirne knjige. Digitalne jednostavno nemaju tu neku dušu i takođe nemaju onaj divan miris koji nose stranice knjiga. Između digitalnih i papirnih knjiga uvek biram ove druge.”
Milica, 18