3D olovka: Najbolji poklon koje je moje dete ikada dobilo

Kad sam onomad gledala hit seriju o lekarima i glavna glumica napravila 3D jetru, pomislila sam: jaaaao, da može ovo stvarno pa da napraviš novo srce, na primer. Ili novu pamet.

Godine su prošle i moje mlađe dete je raslo. Zaboravila sam na revolucionarni izum u seriji, dok nije stiglo vreme za pismo Deda Mrazu 2021. Mlađe čedo je napisalo: Dragi Deda, super sam bio ove godine, ne baš cele, ali uglavnom i molim te da mi doneseš 3D olovku.

Suprug i ja smo se bledo pogledali kad smo krišom pročitali pismo i uspaničili se. Gde da nađemo 3D olovku i da učinimo da Deda Mraz bar još jednu godinu zaista postoji…

Suprug, kralj Amazon sajta, našao je traženo i olovka je brzo stigla u naš dom. Upakovali smo je i stavili pod jelku.

  1. januara u sedam ujutru zaorio se indijanski urlik koji je zatresao i Avalski toranj. To se mlađi potomak obradovao poklonu. I odmah mu dao upotrebnu vrednost: nacrtao je kuću, more, srce, čačkalicu (?) i počeo da crta avion. Šarene žice okupirale su kuću, ali njegov osmeh i ta radost okupirali su naša srca. Shvatli smo da je to jedna od najpametnijih investicija u kreatovnost i razvijanje mašte i motorike.

 

Evo malog vodiča:

3D olovka izbacuje zagrejanu ili toplu plastiku iz mlaznice. Ne treba vam nikakav softver. Ne postoje datoteke za prenos, niti tehnologija koja je teška za savladavanje. Doslovno, šta god zamisliš, možeš da nacrtaš. Pravo iz mozga ide u ruku.

Čini vam se nadrealno? Nama je delovalo kao savremeno čarobnjaštvo, da budem iskrena, ali stvarno je toliko da je moje dete sad u fazonu da je bolji i od Harija Potera. A svi mi koji imamo decu znamo da niko nije bolji od Harija Potera!

3D olovkom možete nacrtati uspravan crtež na papiru ili na bilo kojoj površini, ali najbolje od svega na svetu je njena sposobnost da „crta“ u vazduhu, omogućavajući da trenutno formirate 3D strukture tačno ispred vas, koje možete da podignete i držite u ruci.

 

Kako rade 3D olovke

Većina 3D olovaka funkcioniše tako što se plastika uvlači kroz olovku, koja je zatim topi pre nego što izađe iz mlaznice na kraju. Olovka se zagreva do različite temperature u zavisnosti od materijala koji koristite.

I kako onda crta u 3D? Kada napusti olovku, otopljena plastika je mekana i savitljiva, ali se u roku od nekoliko sekundi učvršćuje, stvarajući čvrstu, stabilnu strukturu.

Tako je nastala i ideja da mi uradi nove korice za knjigu koju sam pohabala čitajući je, a omiljena mi je zauvek.

Ne brini, mama, posle toga ću da nam nacrtam i leto preko cele godine.

Ljubi te majka.