23. april - Svetski dan knjige kada je rođen Kindle

Bezbedni klinci vole knjige, a UNESCO se slaže u potpunosti s nama. Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu predložila je Svetski dan knjige kao dan proslave radosti čitanja.

 

Stotinu zemalja obeležava Svetski dan knjige, a zašto ne bismo i mi?

Deca koja redovno čitaju radi uživanja imaju bolje rezultate na testovima, razvijaju širok vokabular, imaju bolje opšte znanje i bolje razumevanje drugih kultura od dece koja ne čitaju. Bez obzira na to da li čitate tradicionalne knjige na papiru ili se okrećete svom Kindle (rođen je 2007. godine na Svetski dan knjige) ili iPadu ili već bilo kom digitalnom štivu, čitanje je pasoš za ovaj i mnoge druge svetove.

 

Zato proslavite sa nama 23. april! Evo kako da iskoristite svog unutrašnjeg knjiškog moljaca.

Uživanje u čitanju knjiga obeležava se na Svetski dan knjige 23. aprila. To je dan za proslavu privilegije da možete da čitate, pa idite u biblioteku ili se sklupčajte na kauču i uživajte.

Ako imate decu, ovo bi mogao biti savršen dan da ih naučite o radostima čitanja. U današnjem svetu, toliko smo preplavljeni slikama i video zapisima da rizikujemo da potpuno napustimo čitanje – zašto se mučiti ako možemo samo da gledamo film? Mašta je detetov najbolji prijatelj, pa se potrudite da doprinesete da to malo mašte bude što aktivnije. Izaberite temu koju vaše dete zanima i provedite deo ovog dana zajedno istražujući magični svet književnosti!

 

Još jedan način da proslaivite ovaj dan bio bi da se okupite sa prijateljima da zajedno čitate knjigu koju svi volite. Kad čujete da neko naglas čita rečenice koje ste čitali samo u sebi, moglo bi da vas navede da ih vidite na potpuno novi način, dodavanjem osećaja ili naglašavanjem nekih određenih elemenata. Različita tumačenja knjige mogu da izazovu konstruktivne diskusije o tome ko je šta uradio i zašto je to uradio.

 

Kroz čitanje i obeležavanje Svetskog dana knjige, možemo da se otvorimo prema ljudima uprkos udaljenosti. Možemo da putujemo zahvaljujući mašti.

Vreme je da se slavi čitanje, da podstaknemo razvoj dece kao čitalaca i da promovišemo doživotna ljubav prema književnosti i integraciju u svet mašte.

 

“Knjiga je vrednija od svih spomenika ukrašenih slikama, reljefom i duborezom, jer ona sama gradi spomenike u srcu onog ko je čita.”

Egipatski zapis