10 klasika koje svako dete od osam do 13 godina treba da pročita

22. Jun“Dobri prijatelji, dobre knjige i čista savest: to je idealan život.” Mark Tven

 

Deca vole da čitaju i čitaće mnogo ako imaju pravo glasa i izbora u izboru knjiga, umesto nas roditelja koji, dobronamerno, forsiramo klasike ili drugu visokoobrazovanu literaturu koju bismo možda želeli da naša deca čitaju.

 

Međutim, postoji mnogo klasičnih knjiga koje su izdržale test vremena i koje su i danas voljene, posebno od strane klinaca uzrasta od osam do 12 godina.

 

Evo 10 vanvremenskih klasika sa Bookopolis.com, web lokacije na kojoj mladi čitaoci dele recenzije knjiga i preporuke sa vršnjacima. Neke od tih knjiga sigurno imate u svojoj biblioteci, a druge možete naći online ili u staroj dobroj biblioteci.

 

Petar Pan

Džejms Metju Bari

Znate priču - nestašan dečak koji nikada ne želi da odraste prolazi kroz beskrajne avanture sa gusarima, vilama, izgubljenim dečacima i porodicom Darling.

Šta kažu klinci: „Ovo je moj stil knjige jer „sadrži akciju, avanturu i borbe. Preporučujem ovu knjigu svima!.“

Logan, 11 godina

 

Iz mešovitih dosijea gospođe Basil E. Frankveiler

E.L. Konigsburg

Klaudija i njen brat Džejmi beže iz svoje prigradske kuće u Konektikatu u Njujork da žive u Metropoliten muzeju umetnosti. Postaju opsednuti rešavanjem misterije istorije umetnosti i na kraju postaju deo još veće avanture nego što su očekivali.

Šta kažu klinci: „Sjajna knjiga i stvarno mi se sviđa kraj. OBAVEZNO PROČITATI.”

Gejb (10)

 

Čarobnjak iz Oza

L. Frenk Baum

Još jedan klasik koji mnoga deca (i odrasli) znaju samo kao film. Ali, knjiga pruža još složeniji pogled na Dorotino putovanje u potrazi za domom i prijateljima koje sretne putem.

Šta kažu klinci: "Obožavam ovaj film, ali možda knjigu i VIŠE!!!"

Lusi, 11 godina

 

Švajcarska porodica Robinson

Johan D. Vis

Švajcarska porodica Robinson preživela je brodolom i našla se nasukana na tropskom ostrvu bez ičega osim broda punog zaliha, veština preživljavanja i smisla za humor. Pustolovine ove porodice su fantastične jer se nose sa opasnostima ostrvskog života.  „Neverovatno. Mogla sam da je čitam po ceo dan, svaki dan. “

Sara, 12 godina

 

Sto haljina

Elenor Estes

Ova knjiga iz 1945. godine deli priču o Vandi, devojci koja svakodnevno nosi istu izbledelu haljinu, ali svima govori da ima stotinu haljina kod kuće.

Šta kažu klinci: “Ova knjiga je sjajna jer vam daje životnu lekciju o nasilju i kako se zauzeti za ljude kad ih neko maltretira“.

Pejton, 10 godina

 

Ostrvo s blagom

Robert Luis Stivenson

Ova brza priča otkriva iskonske lekcije o ljudskom duhu kroz legendarne likove poput Džima Hokinsa i Longa Džona Silvera.

Šta kažu klinci: „Ovo je moja omiljena piratska knjiga svih vremena. Iako je dugčka knjiga, puna je akcije, pobune, avanture i plena.“

Džek, 12 godina

 

Hajdi

Johana Špiri

Vesela i optimistična uprkos teškim okolnostima, malo siroče Hajdi poslata je da živi sa svojim misterioznim, namrgođenim dedom u švajcarskim Alpima. Hajdi ga, za razliku od većine ljudi, vidi kao zanimljivog, dobrog i zabavnog i voli svoj život s njim. Haos i avantura nastaju kada odvedu Hajdi i nateraju da živi sa novom porodicom. Hajdi beži iz grada da bi se vratila dedi i svom prijatelju Petru, što prouzrokuje mnogobrojne teške, ali i predivne situacije.

Šta kažu klinci: „Obično ne volim stare klasike, ali obožavam Hajdi. Njena čista duša pomogla je da se zagreje srce njenog dede i promeni život devojčice u invalidskim kolicima”.

Bejli, 12 godina

 

Avanture Robina Huda

Rodžer L. Grin

Obožavana i bezbroj puta ekranizovana priča o socijalnoj pravdi prati doživljaje Robina Huda i njegove bande Veselih ljudi koji koriste trikove i humor kako bi opljačkali bogate i dali siromašnima.

Šta kažu klinci: „Puna je avanture i kreativnosti. Teško je prestati čitati je. To je debela knjiga sa mnogo scena borbe i akcije, tako da nije za one koji imaju slabo srce.”

Elena, 11 godina

 

Pipi Duga Čarapa

Astrid Lindgren

Za decu koja vole da se smeju, fenomenalna je priča o devetogodišnjoj Pipi, nestalnoj i nezavisnoj devojčici koja živi bez odraslih osoba, samo sa majmunom kućnim ljubimcem. Stalno upada u nevolje i ima mnogo avantura sa svojim komšijama i prijateljima Tomijem i Anikom.

Za razliku od većine klasika, Pipi je deo serije, pa čitaoci mogu da nastave da uživaju u urnebesnim podvizima kroz više knjiga.

 

Šta kažu klinci: „Knjiga je vrlo smešna i čudna. Ako volite komediju, svideće vam se!”

Džozefina, 10 godina

 

Tom Sojer

Mark Tven

U ovom uzbudljivom romanu, punom komičnih epizoda, Mark Tven priča o odrastanju dečaka Toma na obali reke Misisipi sredinom 19. veka. Tom je u stalnoj potrazi za avanturama i nestašlucima sa svojim najboljim drugovima, iako se zbog toga često nađe u nevolji. Ali kako vreme prolazi, Tom postaje spreman za hrabra i plemenita dela da bi zaštitio devojčicu u koju je zaljubljen ili sprečio da nevina osoba nastrada. Slikajući portret jednog dečaka, Tven slika i portret detinjstva kao srećnog i bezbrižnog doba u životu svakog od nas, punog neobičnih i nepromišljenih poduhvata. Možda su upravo zbog toga i danas, nakon više od jednog veka od objavljivanja, Doživljaji Toma Sojera jedan od najpopularnijih i najvoljenijih romana za decu.

Šta kažu odrasli: Knjiga za zauvek!