10 aplikacija koje su promenile svet

20.septembar 

10 aplikacija koje su promenile svet

 

Pre samo 15 godina živeli smo bez nekih aplikacija bez kojih je danas teško zamisliti život. Milijarde ljudi svakodnevno ih koristi, što ih čini najvećim digitalnim “igračima”.

 

Na listi 10 aplikacija koje su promenile svet na vrhu je, naravno, Youtube.

 

Youtube - kreiran na Dan zaljubljenih 2005. godine

Uzrast: 13+

Youtube je po raznolikosti i količini sadržaja zasluženo na prvom mestu. Ukoliko želite da naučite nešto novo, nasmejete se ili pogledate kako izgleda neka nova video igra ovo je mreža koja može da vam ponudi to što tražite.

 

Facebook - nastao 2004. godine

Uzrast: 15+

Facebook je društvena mreža na kojoj se korisnici povezuju sa ljudima, bilo privatno ili javno, i objavljuju slike, tekst ili video zapise. Danas ova društvena mreža broji preko 2,6 milijarde aktivnih korisnika koji na svakodnevnom nivou postavljaju različite vrste sadržaja i koriste je kao jedan od najvažnijih kanala komunikacije.

 

Khan Academy - kreiran 2008. godine

Uzrast: 5+

Ova aplikacija sadrži preko 10.000 video snimaka sa objašnjenjima o matematici, humanističkim naukama, ekonomiji, istoriji, muzici… sa više od 40.000 interaktivnih pitanja sa povratnim informacijama i korak po korak uputstvima.

 

Instagram - kreiran 2010. godine

Uzrast: 15+

Kreativna “sve-u-jednom” društvena platforma pomoću koje fotografije i video zapisi u kratom vremenskom periodu postaju viralni i šire se zajednicom. Ova aplikacija omogućava svojim korisnicima širom sveta da snime, obrade i podele svoje doživljaje sa prijateljima i pratiocima.

 

Snapchat - kreiran 2011. godine

Uzrast: 16+

Beleži trenutke fotografijama ili video zapisom i vrlo je “hermetičan” jer korisnici sami biraju sa kim će deliti sadržaj. Pored toga, on nudi: igre, zabavu, vesti, kvizove i mnogo alata za uređivanje fotografija i video zapisa.

 

Pokemon GO - kreirana 2016. godine

Uzrast: 13+

Ova aplikacija je doživela globalnu slavu, više nego bilo koja pre nje, za veoma kratko vreme. Ova igra podrazumeva trčanje, vožnju bicikla, kretanje kroz grad, druženje, zajedničko traganje i razmenu informacija o mestima gde možete pronaći Pokemone.

 

Angry Birds - kreirana 2010. godine

Uzrast: 7+

Popularna aplikacija koju obožavaju i deca i odrasli čiji su glavni likovi ljutite ptice bez krila koje preko praćke napadaju svinje koje su im pokrale jaja. Uspešnost ljutitih ptica zavisi od preciznosti igrača.

 

Candy Crush Saga - kreirana je 2012. godine

Uzrast: 13+

Zarazna igrica koju obožavaju i odrasli je igra spoji tri u nizu koja se bazira na prebacivanju dve susedne bombone kako bi se napravio red ili stupac sa najmanje tri bombone u istoj boji.

 

WhatsApp Messenger - kreiran 2009. godine

Uzrast: 14+

Jedna od najboljih čet aplikacija koja spada u najbezbednije. Osim slanja tekstualnih poruka korisnici aplikacije mogu kreirati grupe i međusobno slati neograničen broj slika, sudio poruka, video zapisa i trenutne lokacije.

 

Twitter - kreiran 2006. godine

Uzrast: 15+

Jedna od najboljih aplikacija za kratke sadržaje. Ako volite humor i rasprave do iznemoglosti, pravi izbor za vas.

 

Spisak se menja iz dana u dan, ali ono što se ne menja jeste naša briga za decu. Ona će padati, trčati u nove izazove, družiti se online, šerovati, igrati se… Jedina “aplikacija” koja vam je potrebna i koja nikada ne stari jeste bezbednost. Razgovarajte sa njima, pružite im ljubav i podršku u istraživanju digitalnog sveta i budite im prvi izvor informacija i prva adresa na koju će doći ako budu bili u nekom problemu ili dilemi.

Zato što ljubav pokreće ovaj svet.