Vodič za prvi mobilni: Sprečite krađu telefona

09.novembar 

Vodič za prvi mobilni: Sprečite krađu telefona

 

Vaše mladunče kreće u svet tehnologije: vreme je za prvi mobilni! U fokusu vam je bezbednost na mrežama i na netu, ali vrlo je važno da se posvetite možda i najvažnijem aspektu bezbednosti: učenju deteta da sačuva telefon od krađe i da ne paniči ako se to i dogodi.

Saveti koji slede odnose se i na postupanje u slučaju gubitka telefona.

Mi ćemo vam pomoći da sačuvate i hladnu glavu i podatke iz telefona, zato ne brinite, naš mali vodič siguran je put ka sigurnom putovanju vaših klinaca kroz digitalne poljane.

 

Evo osnovnih i prvih koraka u slučaju da dete izgubi ili mu ukradu telefon:

 1. Pozovite svog operatera i prijavite krađu
 2. Prijavite policiji
 3. Pitajte svoje dete kako se oseća

 

Razgovarajte o tome šta se dogodilo i kako se dete oseća Pomozite mu da shvati da nije njihova greška i da niko nema pravo da uzima njegove stvari bez njegove dozvole.

Ključna pitanja: Da li poznaju osobu koja je uzela telefon? Da li je krađa bila slučajan incident ili je deo (stalnog) maltretiranja? Da li se krađa dogodila u školi ili van škole? Možda ćete morati da razgovarate sa nastavnicima u školi ili sa roditeljima da biste zaštitili svoje dete. Dete će se možda teško nositi sa situacijom i može se osećati povređeno, uznemireno, ljuto ili pod stresom. Svako ima različite načine da im pomogne da se izbore, a vi najbolje poznajete svoje dete. Izaberite sport (ako trenira), gledanje omiljenog filma, toplo kupanje, odvajanje vremena za razgovor, čitanje knjige ili čak nešto toliko jednostavno kao što je duboko disanje.

 

A kako da naučite dete da sačuva telefon? Uvek razgovorom i ličnim primerom, a evo i nekoliko praktičnih saveta:

 

 1. Ne ostavljaj telefon van vidokruga ili bez nadzora - lopovu je potreban samo sekund.
 2. Dok si napolju telefon drži u zatvorenoj torbici (super su one oko struka, mogu da ih pokriju duksom, a telefon da stave na vibraciju) ili u džepu sa rajsferšlusom.
 3. Ako moraš da koristiš telefon dok si u pokretu, pronađi dobro osvetljeno javno mesto. Budi oprezan kada koristiš telefon u gomili jer je lako da ti ga neko izbije iz ruke.
 4. Kada koristiš telefon, pokušaj da budeš svestan okruženja: ako slušate muziku ili ćaskaš sa prijateljima, možda nećeš moći da čuješ da se neko približava.
 5. Ne koristi telefon kada ti je slaba koncentracija jer se tada telefon najlakše izgubi.

 

Prevencija je svakako najbolji način za očuvanje živaca i zato, kada smartfon stigne u ručice vašeg deteta, preduzmite, zajedno, preventivne mere. Razgovor, poverenje i strpljenje se podrazumevaju, a evo šta treba da uradite na telefonu:

 

 1. Koristite lozinku za pristup telefonu i na taj način sprečite da telefon koristi bilo ko osim deteta. Lozinka neka bude jaka, a najbolje je da je dete izabere jer će je sigurno zapamtiti. Sin autora ovih redova je za jedan nalog izabrao lozinku banana1976. Kad sam ga pitala na osnovu čega će zapamtiti pass, rekao je: A kako da zaboravim kad mi je stalno u glavi kako me juriš kroz kuću da jedem bananu. A 1976. ti si  se rodila samo da bi me terala da jedem banane.
 2. Prijavite dete na Google nalog da biste mogli da locirate telefon u slučaju gubitka ili krađe. Kada otvarate nalog za dete, Google će tražiti da imate Family Link app, što je bezbednosni bonus!
 3. Uključite lokaciju na telefonu kada puštate dete napolje. Zaboravite na teorije zavere “Google nas prati”. Da, prati nas, nema pametnijeg posla :) Ali, ima to svojih prednosti u ovakvim slučajevima.
 4. Osim na Google Find my Phone servis, možete se osloniti i na neke od aplikacija: