Tipovi toksičnih prijatelja

Vaše dete dolazi uznemireno iz škole ili sa društvenih mreža. Prijatelj im je rekao nešto zlo, uporedio ih sa nekim u negativnom svetlu ili ih naterao da se osećaju kao da nisu dovoljno dobri. Ako sumnjate da je vaše dete ili tinejdžer u toksičnom prijateljstvu, važno je da prepoznate znakove i da znate kako da intervenišete.

 

Jedna od glavnih potreba razvoja tinejdžera je da pripada grupi i da bude prihvaćen. Zato su tinejdžeri uvek zabrinuti kako izgledaju i kako se ponašaju. A kada otkriju način oblačenja, vrstu muzike i grupu dece koja ih prihvataju, ponekad zapadnu u toksičan odnos, a da nisu toga svesni. Čak i pritisak društvenih medija može doprineti ostanku u nezdravim odnosima.

Ako sumnjate da je vaše dete ili tinejdžer u nezdravom prijateljstvu, važno je da budete u stanju da prepoznate znakove i da znate kako da intervenišete. Tinejdžeri daju prednost prijateljstvu sa vršnjacima više tokom srednje škole i tada su podložniji maltretiranju, pritisku vršnjaka i preuzimanju negativnih navika i ponašanja u zavisnosti od toga sa kim provode vreme. Toksični prijatelji zapravo stvaraju mnogo stresa i drame u životima dece i tinejdžera i utiču loše na sampouzdanje i dobre osobine vašeg deteta.

I sasvim je logično da će da nas povede roditeljski instinkt i da uvedemo veto na druženje sa takvim personama, Međutim, to je skroz pogrešno jer ćemo, paradoksalno, samo doprineti jačanju te veze. Prvo šta treba da shvatimo jeste da ne možemo da biramo prijatelje svog deteta.

Ključ je u tome da uočimo znake nezdravog prijateljstva i da suptilno pomognemo detetu da se snađe u situaciji. Evo nekoliko tipova toksičnih prijatelja: takmičar (uvek želi da je bolji od vašeg deteta), pahulja (čas je tu čas nije, izvrdava ili u poslednji čas otkazuje viđanje), onaj ko iskorišćava vaše dete za svoje potrebe, kontrolor, onaj ko loše utiče na ponašanje vašeg deteta, šaljivac (maliciozne šale na račun vašeg deteta) i dvolična osoba.

 

Detoks plan

Raskid sa prijateljem nikada nije lak. Ali postoje načini da se pomognete detetu da izađe iz otrovne situacije, a da ne zapadnu u konflikt. Pomozite detetu na sledeće načine:

 

  1. Naučite ga da kaže jasno i otvoreno šta mu smeta. Fokusiranje na svoja osećanja učiniće da se druga strana možda izvini i promeni ponašanje.
  2. Neka se udalji malo od tog svog prijatelja i hladne glave sagleda da li je osoba zaista toksična ili je samo u pitanju mali ispad.
  3. Naučite dete da oprosti i zaboravi. Biti dobar prijatelj je praštanje i dopuštanje prošlosti da bude prošlost.
  4. Neka stekne nove prijatelje. Teško je prekinuti toksično prijateljstvo ako nemaju druge opcije i zato neka pronađu neki hobi ili sport gde imaju mogućnost da upoznaju nove, kvalitetne prijatelje.

Podržite ih i razumite. Prisetite se i svoje istorije, možda ste baš i vi nekad bili u takvom prijateljstvu, a niste to znali. Kako ste se osećali?