The Last of Us: Ozbiljna priča o roditeljstvu

Ogromna parazitska gljiva iskoristila je porast temperature na Zemlji (lekcija: globalno zagrevanje) da evoluira i menja domaćina pa je tako prešla sa mrava na ljude. Zastrašujuća premisa serije The Last of Us koja po svom zombi kosturu podseća na “Walking Dead”, ali je po tempu, priči, atmosferi, odnosima i lekcijama kojima nas uči, daleko ispred žanra.

 

Kada je igrica izbačena, fanovi su pokušali da je uporede sa ostalim zombi video igarma, ali to jednostavno nije bilo moguće jer je igrica, a kasnije i serija, imala vrlo emotivnu priču, neuobičajenu za žanr. Dinamika roditelj-dete postala je oslonac u žanru zombi apokalipse.

Odnos roditelj-dete predstavlja vagu na kojoj se mere nada i očaj.

 

U seriji “The Last of Us”, devojčica Eli je imuna na gljivičnu infekciju u svojoj krvi, što je čini bukvalno poslednjom nadom za čovečanstvo. Džoel, tip koji se bavi sumnjivim poslovima posle apokalipse, treba da prevede Eli preko pola Amerike do bolnice u kojoj naučnici rade na vakcini. On je izgubio ćerku i ciničan i umoran, ne veruje ni u kakav lek. I ta poslednja nada uobličena u Eli, nema mnogo veze sa vakcinom koja će spasiti svet. Eli je tu da Džoel može sebi da oprosti smrt ćerke i da ponovo počne da brine o nekome. Nasilje i tragedija sa kojima se suočavaju nisu sredstva za postizanje cilja. Sam njihov odnos je vrednost, način na koji guraju jedni druge da rastu i leče (se).

 

Zbog toga je serija važna, čak iako niste ljubitelj žanra. Odnos sa detetom je krajnji test nade, krajnji prikaz humanosti. „The Last of Us“ postavlja pitanje: „Koja je poenta?“ Zatim nas vodi na putovanje da bismo pronašli odgovor kroz živote roditelja i njihove dece. Ljudi žele da idu na to putovanje zajedno. Postoji vrednost u tom jednostavnom činu istrajnosti. Serija nas uči da nije porodica samo ona u kojoj se rodimo, već i ona koju sami biramo. Uči nas da je okej da budemo ranjivi. Uči nas da ne treba da verujemo strancima, a da treba da se oslanjamo na one koji nam čuvaju leđa. Uči nas da je humor mnogo važan kad je najteže. I, najvažnije, “The Last of Us” uči nas da će deca spasiti svet.