Realni predatori u VR svetovima

Pedofili koriste VR setove za gledanje i čuvanje slika zlostavljanja dece, pokazuju najnovija svetska istraživanja o zlostavljanju dece u digitalnim svetovima.

 

Istraživanja pokazuju da sve veća upotreba setova za virtuelnu stvarnost za istraživanje izlaže decu novim rizicima na mreži. Ser Piter Vanles, izvršni direktor organizacije NSPCC koja je sprovela istraživanje, kaže da se mladi koji koriste VR za igru, osećaju nemoćno i razočarano jer seksualno zlostavljanje rizikuje da se normalizuje.

 

VR setovi omogućavaju pristup raznim virtuelnim igrama, sobama za ćaskanje i razmenu iskustava, a društveni mediji ili sajtovi za igre su imenovani u 9.888 prijava prekršaja u proteklih godinu dana.

Od početka, VR i AR se legalno koriste u svetu komercijalnog seksualnog rada za odrasle i bilo je pitanje vremena kada će ista tehnologija početi da se koristi za seksualnu ekspolataciju dece i za deljenje nelegalnog sadržaja, kažu stručnjaci. Nova studija Centra za suzbijanje digitalne mržnje pokazala je da se korisnici popularne VR aplikacije suočavaju sa uvredljivim ponašanjem svakih sedam minuta. Jedan od primera je i klip koji prikazuje korisnika koji pušta snimak u kojem se veliča zlostavljanje dece, dok se u drugom neko “šali” da je „osuđeni seksualni prestupnik“ sa maloletnim poklonom.

 

VR aplikacije uključuju interaktivna iskustva kao što su istraživanje virtuelnih društvenih medija, uključivanje u igre za jednog i više igrača i fitnes aktivnosti, omogućavaju korisnicima da istražuju okruženje, gledaju filmove i video zapise u virtuelnom bioskopu i prisustvuju nastupima uživo ili snimljenim. Likovi su prikazani u okruženju u interakciji sa korisnikom i uključuju avatare drugih učesnika, ali mogu uključivati i sintetičke likove koje kontroliše kompjuter.

 

Potencijalni rizici za decu u VR:

sadržaj – izloženost seksualno eksplicitnom ili nasilnom materijalu

kontakt – prilaze im i upoznaju ih odrasli

ponašanje – angažovanje u rizičnom ponašanju kao što je traženje nelegalnog sadržaja ili deljenje intimnih ličnih slika

 

Šta roditelji mogu da učine?

  • sprečite decu da pristupe neprikladnom sadržaju, putem ograničenja uzrasta i roditeljskog nadzora
  • naučite ih da blokiraju ili na drugi način ograniče interakciju sa drugim korisnicima
  • podesite moderiranje sadržaja, koje može biti manuelno ili automatizovano

 

Klincima ne treba i ne možemo da zabranimo korišćenje tehnologija jer oni, jednostavno, žive u virtuelnom svetu. Ali, možemo da ih naučimo da bezbedno hodaju kroz VR i da obezbedimo roditeljsku  kontrolu.