Aktivno slušanje, ključ dobre komunikacije

“Razlog zbog kojeg imamo dva uha, a samo jedna usta je da bismo mogli više slušati, a manje govoriti.”

 

Dobra komunikacija sa detetom počinje aktivnim slušanjem. Slušanje je način da izgradite poverenje i održite dobar odnos s vašom decom.

 

Aktivno slušanje je veština koju možete koristiti da biste poboljšali komunikaciju sa svojim detetom i stvarno je mnogo važno kada su u pitanju klinci na korak do i u pubertetu. Kroz aktivno slušanje, možete poboljšati komunikaciju s tinejdžerima (koja je inače vrlo napeta u tom periodu) i izgraditi dobar, kvalitetan odnos sa njima. Klinci u pubertetu imaju teoriju da ih niko ne sluša i ne razume, a to može da bude opasno jer će da okrenu leđa vama, a glavu ka mrežama i drugim nepouzdanim izvorima tražeći podršku i razumevanje.

 

Kada aktivno slušate, vi deci pokazujete da stvarno marite i za to što pričaju i da vas zanima. Osim toga i vi ste na dobitku jer aktivnim slušanjem saznajtete šta se dešava u njihovim životima i dušama.

 

I ono što je super jeste da ne morate vi previše da pričate, a to je još jedna od zamerki svakog normalnog tinejdžera. Što manje pričate, veće su vam šanse da zaista čujete i razumete to što vaši tinejdžeri govore. To smanjuje pritisak da uvek imate odgovor ili rešenje i povećava šanse da će vas vaši tinejdžeri pitati za mišljenje.

 

Razgovor sa tinejdžerima veoma je važan za njihov razvoj. Pomaže im da jasno razmišljaju i daje im priliku da izraze svoje misli i osećanja bez kritikovanja ili ispravljanja (čemu su roditelji tinejdžera skloni, dakle ovo je super trening i za vas).

Kako da slušamo decu u pred-tinejdžerskom, a kako u tinejdžerskom dobu?

 

Pred-tinejdžeri su puni energije i željni su da dele svoje priče i osećanja. Slušanje podrazumeva da im pružite punu pažnju kad žele da pričaju. Zaboravite na telefone i druge distrakcije i posvetite se isključivo detetu. Postavljajte im pitanja da biste bolje razumeli šta ih muči ili raduje. Ne zaboravite da su njihova osećanja intenzivna u tom periodu i da im je važno da znaju da ih čujete.

 

Kad su u tinejdžerskom dobu, situacija se može zakomplikovati. Tinejdžeri često postaju zatvoreni i imaju tendenciju da dele manje informacija. Važno je da ostanete dostupni i nepristrasni. Aktivno slušanje sada uključuje i čitanje između redova. Ponekad će tinejdžerima biti lakše da razgovaraju dok ste zajedno automobilu ili šetnji ili dok zajedno obavljate neku aktivnost. I u ovom slučaju važno je da postavljate pitanja, ali dozirano. Budite strpljivi ako ne dobijate odgovore odmah. Ponekad je tinejdžerima potrebno vreme da se osećaju dovoljno sigurno da podele svoje misli.

 

U oba uzrasta, empatija je ključ. Pokažite im da razumete njihove emocije i da brinete za njih. Ne morate baš uvek da imate rešenje za sve, ponekad je dovoljno da ih saslušate.

 

Da biste praktikovali aktivno slušanje:

Posvetite potpunu pažnju svom detetu.

Uspostavite kontakt očima i prestanite da radite sve drugo

Spustite se na nivo vašeg deteta.

Reflektujte ili ponovite ono što vaše dete govori i kako se oseća da biste bili sigurni da razumete.

 

Slušanje je važnije od govorenja iz nekoliko razloga:

Razumevanje: Kad aktivno slušate, dublje razumete misli, osećanja i potrebe deteta. To je ključ za empatiju i bolje međuljudske odnose.

Respekt i pažnja: Pažljivo slušanje pokazuje da poštujete mišljenja i osećanja detata, što gradi poverenje i bolje razumevanje.

Rešavanje konflikata: Aktivno slušanje pomaže u rešavanju nesporazuma jer omogućava detetu i vama da izrazite stavove i osećanja.

Učenje i rast: Slušanje različitih perspektiva i iskustava pomaže vam da proširite znanje i razumete nove ideje.

Efikasna komunikacija: Da biste pravilno odgovorili ili komentarisali nešto, morate prvo razumeti šta druga osoba govori. Slušanje vam daje osnovu za bolju komunikaciju.

Smanjenje nesporazuma: Aktivno slušanje smanjuje rizik od pogrešnih tumačenja ili propuštanja važnih informacija.

 

Svaki trenutak koji provedete sa svojim detetom je posebna forma komunikacije. Komunikacije nije samo niz reči koje izgovarate. Komunikacija je i ljubav u vašem glasu, nežni pogledi, veliki topli zagrljaji, poljupci u svakoj prilici (a svi znamo šta tinejdžeri misle o cmakanju. Svi ti gestovi šalju nevidljive, ali duboko emotivne poruke vašem detetu. Način na koji komunicirate oblikuje njihovu dušu, emocionalni svet i način na koji će graditi svoje odnose tokom celog života. To je način na koji prenosite bezgraničnu ljubav i podršku za zauvek.