Bezbedni klinci

Portal za digitalne mame i tate

Mladi i društvene mreže Mladi i društvene mreže Roditeljstvo novog doba Roditeljstvo novog doba Digitalno nasilje Digitalno nasilje Kreativnost i inovativnost Kreativnost i inovativnost Video Video
Pet situacija u kojima je mama najveći influenser

Tate su rame za plakanje. Za učenje kako se “muški” prevazilaze problemi. Za gledanje fudbala, učenje vožnje bajsa, za pomaganje oko domaćeg, za zagrljaj kad princezu odbije simpatija i za “muške” razgovore kad prestolonaslednik počne da se brije i zaljubljuje. Nisu ovo stereotipi, ovo je jednostavno najmoćnija podrška za polazak u svet i stvaranje sigurnosti da je tata uvek tu kad je teško.

Pet situacija u kojima je mama najveći influenser
Hajde da olakšamo dečacima izazove superheroja

Jedan od stereotipa koji prati ženski rod jeste da su opterećene fizičkim izgledom i da je devojčicama čuvena lutka uzor od pamtiveka. Standardi su se u međuvremenu promenili, ali stereotipi su ostali isti. I u toj nepravednoj raspodeli, zaboravismo nekako na dečake koji odrastaju uz superheroje i negde sami sebi (a i društvo) nameću pločice, mišiće i enormnu hrabrost kao model za odrastanje u muškarca.

Hajde da olakšamo dečacima izazove superheroja
Proverite vazduh pre nego što izađete u šetnju

“Izađi na vazduh!” Kultna rečenica koja vodi poreklo još od naših prababa. Mi smo kao klinci obitavali napolju od ujutru do uveče, nije bilo sile da nas utera u kuću, sa prozora se orio hor majki koje su pozivale decu na ručak. Pa utrčimo, “smandrljamo” na brzaka grašak i faširane šnicle i opet trk napolje gde ekipa čeka novu seriju “Indijanaca i kauboja”, školica, lastiša, žmurki…

Proverite vazduh pre nego što izađete u šetnju
Osmi mart: Šerujte ljubav, a ne poklone!

Mnogo je vode proteklo od vremena osmomartovskih karanfila i sindikalnih proslava u restoranu. Digitalizacija nam je omogućila da se sa ulica preplavljenih cvećem preselimo na društvene mreže i da svima pokažemo kako su nas deca, kolege, prijatelji, rodbina obradovali na ovaj dan. Radosno kačimo fotke poklona, hvalimo se pažnjom koju dobijamo i, budimo iskrene, ne mislimo baš mnogo na mame koje nemaju šta da podele na mrežama. I zaboravljamo da je Dan žena izazov podjednako važan i za institucije koje brinu o položaju i pravima žena i za porodice.

Osmi mart: Šerujte ljubav, a ne poklone!

Najčitanije priče

Pretražujemo internet…

Tagovi